United VJ's: Unveil
Turun vuosi Euroopan kulttuuripääkaupunkina päättyy

Unveil häikäisi uudenvuodenaattona

Kulttuuripääkaupungin infopiste 2011 Kulma on sulkenut ovensa, mutta uudenvuodenaattona Kulma oli vielä kerran valokeilassa, kun Kristiinankatu ykkösen ulkoseiniin heijastettiin näyttäviä visuaalisia illuusioita luova videotaideteos Unveil.

Video mapping -tekniikalla tehty 3D-teos Unveil herätti jugendtalon rikkaat muodot eloon valoilla, väreillä ja erilaisilla liikkuvilla kuvioilla ja hahmoilla. Digitaalisen tekniikan ja taiteen avulla luotiin vahvaa visuaalisuutta ja optisia illuusioita, jonka vaikutusta vahvistettiin teoksen rytmin mukaisella elektronisella musiikilla.

Kymmenen minuuttia kestävä teos esitettiin uudenvuoden aattoiltana useita kertoja. Esitysten välissä Unveil-teoksen ohjaaja ja animoija Sumit Sarkar teki livenä digitaalista kuvaa ja muun muassa yleisön uudenvuodentervehdyksiä rakennuksen seinään.

Unveil oli kansainvälisen Eurocultured-katukulttuuriprojektin näyttävä päätös. EU:n kulttuuriohjelman Eurocultured-projektissa on vuosien 2010 ja 2011 aikana on järjestetty useita festivaaleja ja workshoppeja sekä tehty joukko uusia teoksia yhdessä paikallisten nuorten kanssa Suomessa, Iso-Britanniassa, Slovakiassa ja Romaniassa. Turussa järjestettiin toukokuussa 2011 laaja Eurocultured-katukulttuurifestivaali osana kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumia.

Jäähyväisteos 2011 Kulmalle

Kristiinankatu 1:n seinään heijastettavan Unveil-teoksen toteuttamisessa oli mukana 15 taiteilijaa kuudesta maasta: Iso-Britanniasta, Suomesta, Brasiliasta, Portugalista, Slovakiasta, Unkarista ja Romaniasta. Turusta mukana oli nukettajia Kuuma Ankanpoikanen –nukketeatteriryhmästä sekä tanssijoita Taina Kovalaisen tanssikoulusta.

Kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumien sarjan päättänyt Unveil toimi samalla jäähyväisteoksena vuoden infopisteenä ja kohtauspaikkana toimineelle 2011 Kulmalle. Kulmassa kävi vuoden aikana kaikkiaan 230 150 kävijää.

Kulttuuripääkaupunkivuoden toisessa päivittäin palvelleessa kohtauspisteessä, tapahtuma- ja näyttelykeskus Logomossa kävi 248 000 henkilöä ajanjaksolla 16.1.–18.12.2011.

Vuoden 2012 Euroopan kulttuuripääkaupungit ovat Slovenian Maribor ja Portugalin Guimarães. Vuydenvaihteessa alkaa myös Helsingin vuosi maailman designpääkaupunkina.

Kommentit

Tähän aiheeseen ei ole vielä kommentteja

Kirjoita oma kommenttisi

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi

Kirjaudu sisäänRekisteröidy