Pääsylipun hintaan sisältyvät yleisöopastuskierrokset:

  • suomeksi: la ja su klo 11.30 ja 14.00
  • ruotsiksi la klo 15
Turku palaa näyttelyssä 48 kertaa päivässä.
Tuli on irti! -näyttelyn kävijämäärä on vastannut toiveita.

Turku palaa! -teatteri on näyttelyn ehdoton suosikki

Päänäyttely on kerännyt jo huikean määrän kävijöitä, ja yksi syy tähän on näyttelyn vetonaula, Turun palosta kertova pienoismalliteatteri.

Aamulla ennen klo 11 Tuli on irti! -näyttelyssä on vielä hiljaista. Tai ei aivan, sillä Logomon teknikot ovat jo laittaneet osan näyttelykohteista päälle ja äänet kantautuvat näyttelytilassa: Sepän pajassa kalkkaa rauta ja vanhasta paloautosta kuuluvat palomestari Rainer Saarisen muistelmat.

Heurekan tulevaisuusjohtaja Jouko Koskinen katsoo ympärilleen jo hieman haikeasti. Tuli-näyttely on pitkän uran luoneen näyttelyarkkitehdin viimeisin suurtyö. Millaiset ovat tunnelmat vuodenvaihteen lähestyessä?

- Yhtä aikaa haikeat ja iloiset. Näyttely onnistui erinomaisesti ja – mikä ylen harvinaista – on pysynyt hyvässä kunnossa, eli elinvoimaa vielä riittäisi.

Tuli on irti! on tavoittanut suuren määrän yleisöä. Joulukuun alussa kävijöitä oli liki 100.000. Luku on huimaava, mutta niin on näyttelyn laaja sisältökin. Tulta käsittelevä näyttely kertoo monipuolisesti tulen eri merkityksistä; niin hyödyistä kuin haitastakin.

Asiakaspalautteen perusteella parasta on ollut itse tekeminen: näyttelyssä pääsee koettamaan tulen tekoa, kävelemään Turun palon 1827 tuhoamalla kadulla ja leikkimään palomiestä.

Kohteista suosituimmaksi on noussut Turun tuhoisasta palosta kertova pienoismalliteatteri, jossa palon leviäminen kaupunkikuvassa esitetään teatterisavu- ja valoefektein. Taustalla animaatio esittää yksityiskohtia palosta. Esitys avaa palon laajat vaikutukset ja katastrofin todellisuuden: suuri osa Turusta tuhoutui palossa. Esitys on koettu liikuttavana ja havainnollistavana. Mistä idea suuritöiselle pienoismalliteatterille on saanut alkunsa?

- Ehkäpä jo kouluajoilta 1950-luvulta ja Mantere-Sarvan historiankirjasta. Palo on jotenkin näyttänyt mielessäni aina tuommoiselta. Kuin luin näyttelyä varten kaikki löytämäni palon kuvaukset, näky vain vahvistui. Kun luotettavat tekijät ja tekniikatkin löytyivät, asia oli selvä, Koskinen kertoo.

Tuli on irti! -näyttely on Turun kulttuuripääkaupunkivuoden päänäyttely Logomossa. Näyttely on Tiedekeskus Heurekan ja Turun museokeskuksen yhteisprojekti. Näyttely on avoinna vielä 18.12.2011 saakka. Logomo on auki päivittäin klo 11-19.

Kommentit

Tähän aiheeseen ei ole vielä kommentteja

Kirjoita oma kommenttisi

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi

Kirjaudu sisäänRekisteröidy