Kristian Smedsin Karamazovin veljekset yhdistää Turun ja Tallinnan kulttuuripääkaupungit.
Smeds Ensemble työstää Dostojevskia Turku 2011 -ohjelmaan

Teatteriohjaaja Kristian Smedsille huomattava eurooppalainen teatteripalkinto

Suomen merkittävimpiin teatteriohjaajiin lukeutuva Kristian Smeds saa huhtikuussa 2011 vastaanottaa Europe Prize New Theatrical Realities -palkinnon.

Smeds on ensimmäinen pohjoismaalainen, jolle tämä merkittävä eurooppalainen teatteripalkinto on myönnetty. Palkinto on suuruudeltaan 20 000 euroa ja sen saa samalla kertaa viisi muutakin eurooppalaista teatterintekijää tai teatteria.

Smeds on saanut tunnustusta työstään useiden palkintojen muodossa. Hänen paljon huomiota herättänyt Tuntematon sotilas –ohjauksensa muun muassa sai vuonna 2008 Suomen Kansallisteatterin myöntämän Eino Kalima -palkinnon sekä samana vuonna pietarilaisen teatterifestivaali Baltiiski domin tunnustuspalkinnon.

Vuonna 2007 Kristian Smeds perusti kansainvälisen teatteriryhmän Smeds Ensemblen. Ryhmä työstää parhaillaan Turku 2011 -ohjelmaan tulkintaa Dostojevskin Karamazovin veljeksistä.

- Karamazov on järkäle, jota lähestyn isolla lämmöllä. Siinä ovat pyhä ja paha samassa paketissa, sanoo Smeds Turku 2011 -lehden haastattelussa.