Dokumenttielokuva menneestä ja nykyisestä Turusta valkokankaalla

Taistelu Turusta DocPoint-festivaalilla 28.1.

Dokumenttielokuva menneestä ja nykyisestä Turusta oli jälleen valkokankaalla viikonloppuna Helsingissä DocPoint-festivaalilla. Taistelu Turusta on dokumentti suomalaisen kaupunkimiljöön muutoksesta, siitä miten vanha tuhottiin modernismin huumassa.

Maamme vanhimpana kaupunkina Turussa oli paljon purettavaa. Se on myös kaupunki, joka antoi nimensä toimintatavalle, jossa poliitikot ja liike-elämä yhteisten intressien nimissä junailivat purkamista ja rakentamista ohi virallisen päätöksenteon. Samalla elokuva kertoo tämän päivän aktivisteista ja talonvaltaajista.

Turun tauti herätti laajan keskustelun

Jouko Aaltosen dokumenttielokuva yhdistää arkistomateriaalia sekä päätöksentekijöiden, virkamiesten ja kansalaisliikkeiden aktivistien haastatteluja nykyhetken tapahtumiin. Kokonaisuus on moniääninen ja poleeminen. Elokuvan esiin nostamat kysymykset ovat edelleen ajankohtaisia, ei vain Turussa vaan Suomessa ja Euroopassa laajemmaltikin. Onko Turun taudista päästy eroon vai onko se piilevä ja pysyvä vitsaus?

Taistelu Turusta -elokuva sai ensi-iltansa viime huhtikuussa Logomossa osana Suomalaisen elokuvan festivaalia ja Turku 2011 kulttuuripääkaupunkivuotta. Elokuva sai kulttuuripääkaupungin sekaisin ja yleisöryntäys näytöksiin oli ennennäkemätön. Se herätti myös laajan keskustelun rakennetusta ympäristöstä Suomessa.

Elokuva kiersi Finnkinon teattereissa myös Helsingissä, Tampereella, Oulussa, Jyväskylässä, Porissa, Lahdessa ja Turussa. Se on myös nähty marraskuussa YLE Teemalla.

Turkua käsittelevä elokuva esitettiin Erikoisnäytökset-sarjassa, jonka ohjelmistossa oli myös toinen Illume Oy:n tuottama dokumenttielokuva, Peter von Baghin Lastuja - taiteilijasuvun vuosisata. Taistelu Turusta nähtiin valkokankaalla lauantaina 28.1.

Kommentit

Tähän aiheeseen ei ole vielä kommentteja

Kirjoita oma kommenttisi

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi

Kirjaudu sisäänRekisteröidy