Suomen sydän vie aikamatkalle Turun historiaan

Suomen sydän -reitti on yhteensä 11,5 kilometrin mittainen kulttuurikuntoilureitti, jonka voi kulkea kävellen tai polkupyöräillen. Reitin voi aloittaa kummasta päästä tahansa: Turun keskustan tuntumasta Maaherran makasiinilta tai Liedon Vanhalinnan museokeskuksesta.

Reitin voi myös kulkea vain osaksi ja päättää kävelyn esimerkiksi Halistenkoskelle.

Suomen sydän -reitti vie aikamatkalle Turun historiaan. Reitillä tutustutaan suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin vaiheisiin kävelemällä Aurajoen rannoilla, samoilla paikoilla, jossa Agricola, Porthan ja Runeberg jo aikoinaan kävelivät. Jo tuhat vuotta sitten esimerkiksi Koroisissa ja Raunistulassa oli jo asutusta. Lisäksi tutustutaan Aurajoen ja Turun alueen ympäristön kehitykseen.

Opastus kolmesta eri teemasta

Reitille voi valita ääniopastuksen kolmesta teemasta: Kylillä ja kulttuurimaisemassa, Sodan ja rauhan joki sekä Vehreä Aurajokilaakso. Kukin teema sisältää 12 osaa, jotka kuljettavat kuulijan Turun Maaherran makasiinilta Liedon Vanhalinnaan ja ajallisesti esihistoriasta nykypäivään asti.

Koululaiskierros on noin neljän kilometrin mittainen osa Suomen sydän -reittiä. Siihen sisältyy oma opastus.

Karttoja Suomen sydän -reitille saa Maaherran makasiinilta ja kirjastoista niiden aukioloaikoina sekä Aurajoen opastuskeskuksen Myllärintalon ja Liedon Vanhalinnan esitelaatikoista ympäri vuorokauden. Reitillä on 12 opastaulua ja useita pieniä Vanhalinna-logolla varustettuja opastekylttejä.

Reittisisällön ovat toteuttaneet Kulttuurikuntoilun keskuspuiston yhteistyökumppanit: 

 
 

Suomen sydän -reitti puhelimeen

Suomen sydän -reitin kartan voi ladata myös kehittyneimpiin älypuhelimiin Nomadi-sovelluksen avulla. Nomadi on Internetistä ladattava ilmainen reittisovellus, jonka voi ladata osoitteesta m.citynomadi.com. Nomadilla seikkailija lataa reitit vaivatta puhelimeensa, minkä jälkeen reitit ovat heti käytettävissä.

Nomadin käyttö on helppoa: kun olet syöttänyt kohteen nimen tai koordinaatit, voit yksinkertaisesti seurata reittiä, pysähtyä kiinnostaviin kohteisiin (Points of Interest, POI)

Huomioitavaa reitillä!

Reittikarttaan merkitty kyltti numero 3 on rakennustöiden vuoksi siirretty väliaikaisesti toiselle puolelle jokea. Tuomaansillan ja Rautatiesillan välisten rakennustöiden ajan joki ylitetään jo Tuomaansillalta.

Reittikarttaan merkityistä kahviloista Kahvila Koroinen on auki sunnuntaisin. Myllärintalon ja Vanhalinnan kahvilat taas ovat kesäkahviloita, jotka ovat avoinna vain koululaisten kesälomien aikana kesäkuun alusta elokuun puoleen väliin. Aukioloajat kannattaa tarkistaa kahviloiden nettisivuilta.

 

Aiheeseen liittyen:


Reitin sisältöön voi tutustua tarkemmin alla olevan kartan avulla. Klikkaamalla reittipisteitä, pääset lukemaan lisätietoa kohteesta.