Sandaalit

Sandaalipolkujen pitkä tie Turkuun

”Tieto ei tunnu riittävän muuttamaan maailmaa. Sen vuoksi haluan antaa ihmisille fyysisiä elämyksiä”, sanoo Pata, sandaali ja virkattu teltta -ohjelmahankkeen vetäjä, elokuvantekijä Kristiina Tuura.

Kulttuuripääkaupunkivuosi tuo Turun kaduille kolme tilataideteosta, jotka ovat syntyneet pakolaisten elämäntarinoista. Teokset on koottu sadoista padoista, sandaaleista, virkkuutöistä ja kertomuksista, jotka on kerätty pakolaisleireiltä ja -keskuksista Suomessa, Ugandassa, Kosovossa, Thaimaassa, Libanonissa ja Somaliassa. Mukana on lisäksi maan sisäisten pakolaisten tarinoita Somaliasta ja Kolumbiasta sekä kertomuksia ja esineitä ihmisiltä, jotka elävät pakolaisina leirien ulkopuolella, esimerkiksi Intiassa ja Yhdysvalloissa.

Pakolaisten padoista rakennettu jättiläisinstrumentti kiertää vuoden 2011 aikana Suomen kouluissa ja festivaaleilla ihmisten soitettavana. Ensimmäiset sandaalipolut ilmestyvät Turun katukuvaan helmi-maaliskuussa. Pakolaisnaisten käsitöistä kootussa teltassa pakolaiset kertovat oman tarinansa draaman ja runon keinoin.

Tuura on työskennellyt pakolaisleireillä eri puolilla maailmaa. Hän halusi tehdä kokemuksellista taidetta kääntääkseen ihmisten huomion pakolaisuuden syihin.

”Toivon, että pakolaisten kertomusten kautta ihmisten huomio kiinnittyisi esimerkiksi köyhyyden vähentämiseen, jotta pakolaisia tuottavat yhteiskunnat kestäisivät paremmin omia kriisejään”, hän sanoo.

Pakolaisuuden ei tarvitse merkitä sitä, että ihminen menettäisi mahdollisuutensa vaikuttaa omaan elämäänsä.

”Kirjallisuudessa ja elokuvassa on lukemattomia esimerkkejä siitä, kuinka pakolaistaustaiset ihmiset ovat olleet tekemässä maailmalle kulttuuria.”

Teksti: Riina Mäentausta