Lääkärit määräävät lippuja kulttuuritapahtumiin

Kulttuuri tekee hyvää - Turku 2011 -hyvinvointiohjelma 2008–2012

”Kulttuuri tekee hyvää” on Turku 2011 -tunnuslause, joka kuvaa kulttuuripääkaupunkivuoden toimintaa ja koko ohjelmakokonaisuutta.

Kulttuuri tekee hyvää…

  1. kaupungin elinvoimaisuudelle ja luomisvoimalle. Hyvinvoivassa kaupungissa tehdään ja tapahtuu paljon.
  2. kaupungin houkuttelevuudelle ja vetovoimaisuudelle sekä viihtyvyydelle. Kulttuurikaupungeissa halutaan viettää aikaa ja vierailla yhä uudestaan.
  3. kaupungin asukkaille ja kaupunkiyhteisöille - koetulle hyvinvoinnille, elämänlaadulle, osallistumisaktiivisuudelle ja moniääniselle, avoimelle kulttuuriselle vuorovaikutukselle.
Kulttuuria reseptillä

Lääkärit määräävät lippuja kulttuuritapahtumiin

Turun sosiaali- ja terveystoimen lääkärit jakavat vuoden 2011 aikana terveyskeskusvastaanotoillaan liki 5 500 kulttuurireseptiä Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumiin. Turun peruspalvelulautakunta päätti asiasta kokouksessaan 27.10.

Terveyskeskuksissa jaettava kulttuuriresepti oikeuttaa ilmaiseen sisäänpääsyyn tiettyihin kulttuuripääkaupunkivuoden päätapahtumiin.

- Kiistattomasti kulttuuri vaikuttaa hyvinvointiin myönteisesti. Siksi kaupungin terveysasemat ovat luonnollinen väylä jakaa liput niitä tarvitseville, kertoo Turun peruspalvelulautakunnan puheenjohtaja Juhani Leppä (kok).

Peruspalvelulautakunnan myönteisestä päätöksestä ilahduttiin myös Turun kaupungin johdossa.

- Kulttuurireseptien käyttöönotto yhdistää luovalla tavalla kuntalaisten hyvinvoinnin ja kulttuurin, jotka molemmat ovat Turun tärkeitä painopisteitä, toteaa sosiaali- ja terveystoimesta vastaava Turun apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä.

Kulttuuriresepti on käytännössä palveluseteli

Kulttuurireseptejä jaetaan Turun kaupungin yhdeksällä terveysasemalla vastaanottoaikojen yhteydessä. Lääkärit antavat reseptit potilaskäynnin päättyessä, ja tarvittaessa myös keskustelevat potilaiden kanssa siitä, mikä esitys asiakkaalle parhaiten sopisi.

Käytännössä kulttuuriresepti on palveluseteli, jonka saa vaihtaa vapaalipuksi Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 Kulma -infopisteessä Turun keskustassa.

- Peruspalvelulautakunta teki hienon ja ennakkoluulottoman päätöksen. Olemme mielellämme mukana tällaisessa yhteistyössä, sillä onhan Turun kulttuuripääkaupunkivuoden tunnuslausekin ”Kulttuuri tekee hyvää”, iloitsee kulttuuripääkaupunkivuotta valmistelevan Turku 2011 -säätiön toimitusjohtaja Cay Sevón.

Kuluitta 50 kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumaan

Kulttuurireseptit kustannetaan lippukiintiöstä, joka Turku 2011 -säätiöllä on kuhunkin ohjelmahankkeeseen. Reseptit eivät aiheuta kuluja Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimelle.

Vapaalippuja jaetaan noin 50 Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumaan. Mukana ovat muun muassa

  • Cirque Dracula -sirkusteos
  • lastenooppera Turku 3011
  • kaikki tapahtumakeskus Logomossa esillä olevat maksulliset näyttelyt
  • Taistelu 2011 -esitys Paavo Nurmen Stadionilla sekä
  • Kristian Smedsin ohjaama teatteriesitys Karamazovin veljeksistä

Lisätietoja: