Taviksesta tähdeksi – Hyvinvointi, elämänhallinta ja yhteisöllisyys Hair-musikaalin tekijöiden kokemana

  • Katariina Felixson, Laura Helle, Marianne Mäntymäki ja Milla Roininen
Keski-ikäisten hiuksissa 120 tavallista turkulaista teki musikaalin Hair Logomoon.
Musikaali Hairin tuloksista julkaisu

Keski-ikäisten hiukset paransi osallistujien elämänlaatua

Kulttuuripääkaupunkivuonna nähdyn Hair-musikaalin tutkimustulokset on nyt koottu yksiin kansiin ja raportin sanoma on selkeä:kulttuuri teki osallistujille hyvää. Turun sosiaali- ja terveystoimen koordinoimassa Keski-ikäisten hiukset -hankkeessa Hair-musikaalin teki 120 tavallista ihmistä. Monelle matka taviksesta tähdeksi oli ainutlaatuisuuden lisäksi elämää muuttanut kokemus. 

Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 helmikuussa yli 120 ”tavista” esitti Hair-musikaalin seitsemän kertaa täysille katsomoille Logomossa.

Turun sosiaali- ja terveystoimen tuottaman hankkeen tavoitteena oli tehdä musikaali tavallisten keski-ikäisten turkulaisten esittämänä ja edistää ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Teatterin ja musiikin ammattilaiset loivat esityksille puitteet.

Hankkeeseen liittyi myös hyvinvointiosio, joka tehtiin yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun kanssa. Kaikki halukkaat saivat mahdollisuuden osallistua terveystarkastuksiin sekä elämänhallintakursseille, joita vetivät eri alojen opiskelijat.

Kolme neljästä koki oman hyvinvointinsa parantuneen

Esitysten jälkeen hankkeessa mukana olleille esiintyjille teetettiin kysely, jolla kartoitettiin hankkeen vaikutuksia koettuun hyvinvointiin. keskiviikkona julkistettava teos kokoaa yksiin kansiin produktion taustaselvityksen, toteutuksen ja vaikutusten arvioinnin toteutetun kyselyn perusteella.

Kyselyn perusteella yli kolmasosa vastanneista katsoi fyysisen terveydentilansa ja noin kolme neljäsosaa oman hyvinvointinsa parantuneen projektin aikana. Sosiaalisissa suhteissa huomattavin muutos koski ystävyyssuhteiden määrää, joka oli lisääntynyt merkittävästi Hair-produktion aikana.

Niille, joilla oli ennen Hairia tai Hairin aikana jokin kriisi tai elämänmuutos, musikaalissa mukana oleminen antoi vertaistukea ja toimintaa suremisen sijaan.

Tärkeimmäksi tekijäksi musikaalissa loppuun asti pysymiselle koettiin yhteisöllisyys. Se ilmeni vahvana yhteishenkenä ja kannustuksena – jopa loppuhurmoksena Logomo-esiintymisissä.

Kommentit

Tähän aiheeseen ei ole vielä kommentteja

Kirjoita oma kommenttisi

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi

Kirjaudu sisäänRekisteröidy