Live 2011 Grand Prix -kilpailun kautta Euroopan kulttuuripääkaupunki Turku etsi mediataideteoksia ja uusmediasovelluksia alan parhailta osaajilta ja uusilta lupauksilta ympäri maailman. Kilpailuun osallistui kahdeksassa kategoriassa kaikkiaan yli 300 työtä, joista kansainväliset asiantuntijajuryt palkitsivat 13 ja myönsivät kunniamaininnan 10 teokselle. Voittajien valinnassa juryjen kriteereinä olivat ennen kaikkea innovatiivisuus, toteutuksen laatu, omaperäisyys ja esteettisyys.

Jedi ja amiraali Ackbar
Kulttuuri parhaimmillaan itse toteutettuna

Intomieliset Star Wars -fanit kerääntyivät Logomoon

Star Wars: Uncut -minifestivaali keräsi savun ja bittien sekoittamaan iltaan innokkaat fanit Logomoon. Amerikkalaisen Casey Pugh'n ideoima ja fanien toteuttama elokuva veti Logomon C-halliin runsaan 500 henkilön yleisön.

Star Wars: Uncut -toteutukseen ovat osallistuneet innokkaat fanit eri puolilla maailmaa luoden elokuvan 15 sekunnin pätkissä uudelleen.

Ideoita uudelleen luotuihin katkelmiin on ammennettu niin uutislähetyksistä, vanhoista mustavalkoelokuvista kuin sarjakuvista. Luonnollisesti omat hetkensä valkokankaalla saivat niin Homer Simpson kuin Teletapit sekä Paris Hilton.

Toteutuksessa ovat merkittävässä roolissa olleet myös fanien perheenjäsenet vauvasta isoäitiin lemmikkejä unohtamatta. Mikäpä voisi olla uhkaavampaa kuin whipet Chewbaccana.

Vanha kulttuuri uuden materiaalina

Ennen Star Wars: Uncut -elokuvaa esitettiin RIP - A Remix Manifesto -dokumenttielokuva, joka korosti pitkää perinnettä aiempien teosten merkitystä uuden luomisessa.

- Tämän vuosituhannen kirjoitustaito on kyky sämplätä, yhdistää uusia asioita yllättävällä tavalla, provosoi dokumentissa oikeustieteen professori Lawrence Lessing, joka on ollut luomassa Creative Commons -järjestelmää.

Elokuvassa nähtiin päivän teemaan sopien muun muassa alkuperäisistä Star Wars -elokuvista katkelmia, joissa Darth Vader soittaa bluesia, sekä Irakin sotakuvastoa yhdistettynä Imagine-kappaleeseen.

Lessingin kanssa samoilla linjoilla oli Suomen ladatuimman elokuvan käsikirjoituskaartiin kuuluva Jarmo Puskala. Hän muistutti yleisön mieliin Kalevalaa edeltävän lauluperinteen: vanhaa tarinaa muokkaamalla luodaan uutta.

Star Wars: Uncut -festivaali päättyi bittivoittoisella musiikilla. Illan pääesiintyjä, Desert Planet –bändi on tunnettu elektronisesta musiikistaan, joka on saanut vaikutteita 8-bittisistä videopeleistä, kolikkopeleistä ja science fiction -elokuvista. Illan pääti turkulainen X-Rust, joka on Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva elektronisen musiikin ja kulttuurin yhdistys.

Illan aikana bongatut Star Wars -teeman mukaisesti pukeutuneet fanit palkitaan.

Kommentit

Tähän aiheeseen ei ole vielä kommentteja

Kirjoita oma kommenttisi

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi

Kirjaudu sisäänRekisteröidy