Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2014 musiikkipalkintoehdokkaat

Tämän vuoden 11 palkintoehdokasta ovat sävellyksiä, joilla on selkeä rakenne ja muoto mutta jotka sisältävät esitystilanteessa luotavia elementtejä. Teoksen edellytetään olevan taiteellisesti korkeatasoinen ja omaa lajityyppiään uudistava.


Suomi

Tanska


Ruotsi

Norja

Islanti

Färsaaret

Kuvat: Seilo Ristimäki

Eerik XIV -ooppera tavoittelee pohjoismaista musiikkipalkintoa

Pohjoismaiden neuvoston tämän vuoden suomalaiset musiikkipalkintoehdokkaat ovat Mikko Heiniön ja Juha Siltasen Eerik XIV sekä Lotta Wennäkosken Jong.

Tämän vuoden palkintoehdokkaat julkistettiin Århusin SPOT-festivaalin avajaisissa vappupäivänä 1.5.2014 Tanskassa. Palkinnon saaja julkistetaan ja palkitaan Pohjoismaiden neuvoston istunnon yhteydessä Tukholmassa 29.10.2014.

Eerik XIV -ooppera kruunasi Turun kulttuuripääkaupunki-vuoden

Ruotsin kuningas Eerik XIV:stä kertova ooppera oli Turun kaupungin tilausteos säveltäjä Mikko Heiniöltä ja libretisti Juha Siltaselta kulttuuripääkaupunkivuoden kunniaksi.

Eerik XIV oli yksi Turun kulttuuripääkaupunkivuoden näyttävimmistä ja mittavimmista tuotannoista. Oopperan kantaesitys 22.11.2011 Turun Logomossa vihki samalla myös suuren LOGOMO-salin käyttöön.

Turussa toimivien kulttuurilaitosten voimavarat yhdistyvät näyttäväksi suurtuotannoksi, joka tarjosi moniulotteisia teknisiä ratkaisuja, huikeaa musiikkia sekä maailmanluokan solisteja. Teosta oli toteuttamassa yli 200 koti- ja ulkomaista huippuosaajaa. Valtava työryhmä, monipuolinen eri taidelajeja yhdistävä toteutus, iso esiintymisareena ja vaativa tekninen toteutus olivat omiaan toimimaan kulttuuripääkaupungin loppuvuoden voimannäytteenä turkulaisesta ja suomalaisesta osaamisesta.

Kolminäytöksisessä Eerik XIV -oopperassa on yksitoista solistista roolia. Päärooleissa Eerik XIV:nä ja Kaarina Maununtyttärenä esiintyivät ruotsalainen maailmankuulu mezzosopraano Charlotte Hellekant ja Suomen kauneimmaksi ääneksi luonnehdittu sopraano Helena Juntunen. Muissa rooleissa kuultiin ruotsalaisia ja suomalaisia huippulaulajia: Logomon lavalla nähtiin Jesper Taube, Lennart Forsén, Petri Bäckström, Juha Kotilainen, Laura Nykänen, Riikka Sirén ja Esa Ruuttunen.

Oopperan ohjasi Erik Söderblom ja musiikin johdosta vastasi Leif Segerstam. Orkesterina toimi Turun filharmoninen orkesteri ja kuorona Turun konservatorion kamarikuoro ja Turun oopperakuoro.

Opperasta tehtiin myös DVD-tallenne, joka julkaistiin marraskuussa 2012. Oopperan tuotannosta vastasi Turun musiikkijuhlasäätiö.

Eerik XIV -ooperan säveltäjä, turkulainen Mikko Heiniö on yksi Suomen palkituimmista nykysäveltäjistä. Oopperan libretistille, kirjailija, dramaturgi, teatteriohjaaja Juha Siltaselle on myönnetty useita kotimaisia ja ulkomaisia teatterialan palkintoja. Vuonna 2007 Siltaselle myönnettiin Pro Finlandia -mitali.

Kamariorkesterille ja jonglöörisolistille kirjoitettu Jong

Lotta Wennäkosken säveltämä Jong on sirkusyhdistys Agit-Cirkin tilaama orkesterikappale. Jongin kantaesitys oli 23.5.2013 Rovaniemen Korundissa; teoksen esitti Lapin kamariorkesteri John Storgårdsin johdolla solistinaan jonglööri Sakari Männistö.

Lotta Wennäkoski on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten säveltäjien joukossa, ja hänen teoksiaan esitetään jatkuvasti sekä Suomessa että ulkomailla. Wennäkosken näyttämöteos N! (Naisen rakkautta ja elämää) oli Suomen ehdokkaana vuoden 2004 Pohjoismaisen musiikkipalkinnon saajaksi.

Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinto

Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnolla palkitaan taiteellisesti korkeatasoista luovaa ja esittävää säveltaidetta. Palkinto myönnetään joka toinen vuosi jonkin elossa olevan säveltäjän teokselle ja joka toinen vuosi esiintyjälle tai esiintyjäryhmälle. Musiikkipalkinto on suuruudeltaan 350.000 Tanskan kruunua eli noin 47.000 euroa.

Musiikkipalkinnon ehdokkaina ja saajina on vuosien varrella ollut monia tunnettuja pohjoismaisia esiintyjiä ja säveltäjiä. Heistä voidaan mainita säveltäjä Kaija Saariaho, norjansaamelainen laulaja Mari Boine, islantilainen artisti Björk, tanskalainen trumpetisti Palle Mikkelborg ja ruotsalainen kuoronjohtaja Eric Ericsson.

Vuonna 1952 perustettu Pohjoismaiden neuvosto on virallisen pohjoismaisen yhteistyön parlamentaarinen elin. Neuvostossa on yhteensä 87 valittua jäsentä Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista sekä Ahvenanmaalta, Färsaarilta ja Grönlannista.

Kommentit

Tähän aiheeseen ei ole vielä kommentteja

Kirjoita oma kommenttisi

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi

Kirjaudu sisäänRekisteröidy