Alfredo Jaar: Kun runous ei riitä -näyttely

  • 11.4.–7.9.2014
  • Nykytaiteen museo Kiasma (Mannerheiminaukio 2, Helsinki)
Alfredo Jaarin kulttuuripääkaupunkivuoden teos Rakas Markus koostui yhteysalus-Eivorin reitin varrelle sijoitetuista 11 kirjeestä koulupoika Markukselle

Alfredo Jaarin suurnäyttely Kun runous ei riitä Kiasmassa

Alfredo Jaarin teoksia esittelevä laaja näyttely on esillä Nykytaiteen museo Kiasmassa 11.4.–7.9.2014. Esillä on valikoima keskeisimpiä teoksia tältä yhdeltä tämän päivän vaikuttavimmalta taiteilijalta. Aiemmin Jaarin teoksia on nähty Suomessa muun muassa Ars–näyttelyissä 1995 ja 2011 sekä vuonna 2011 Turun saaristossa osana kulttuuripääkaupunkivuotta.

Jaarin Rakas Markus -installaatioteos ja kirja toteutettiin Turun saaristoon sijoittuneen Contemporary Art Archipelago (CAA) –nykytaidenäyttelyn yhteydessä osana Turun kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa.

Alfredo Jaar on kansainvälisesti tunnustettu chileläissyntyinen taiteilija, arkkitehti ja elokuvantekijä, joka asuu ja työskentelee New Yorkissa. Hän on kerännyt kansainvälistä tunnustusta installaatioillaan ja julkisilla kannanotoillaan ympäri maailman. Jaar uskoo, että taiteella on merkittävä rooli yhteiskunnallisen keskustelun herättämisessä ja muutosten aikaansaamisessa. Ensisijainen teema hänen tuotannossaan on ihmisen ja yhteiskunnan moraali – ihmisen vastuu omasta ja muiden kohtalosta.

Jaarin kokemukselliset teokset käsittelevät muun muassa humanitaarisia kriisejä, diktatuurin jälkeensä jättämää kollektiivista muistia sekä median välittämää piilorasistista kuvastoa. Ne antavat mediasta tutuille asioille kasvot ja nimet ja kertovat ilmiöistä yksilön tarinan, joka ei jätä ketään kylmäksi.

Kiasman näyttely on Jaarin ensimmäinen suuri yksityisnäyttely Suomessa. Retrospektiivinen näyttely sisältää runsaat 40 teosta vuosilta 1974-2014. Mukana ovat sellaiset uraauurtavat teokset kuin Lament of Images, The Silence of Nduwayezu ja The Sound of Silence. Tätä näyttelyä varten toteutetaan uudelleen myös Miljoona Suomen passia -teos, joka oli ensimmäistä kertaa esillä Helsingissä vuonna 1995. Tiukkaa pakolaispolitiikkaa kritisoiva teos koostuu miljoonasta tyhjästä suomalaisesta passista, jotka Jaar painoi niitä pakolaisia ja siirtolaisia varten, jotka eivät vielä asuneet Suomessa.


Kirjeet siivittivät saaristolaispojan koulumatkaa

Kevättalvella 2010 chileläissyntyinen Alfredo Jaar saapui New Yorkista ensimmäiselle vierailulleen Turun saaristoon. Matkan aikana hän päätyi odottamaan ulkosaariston usvassa ja äänettömyydessä yhteysalusta, joka veisi hänet saariston etäisimmästä kärjestä, Utöstä, neljän tunnin merimatkan takaisin tien päähän. Kello oli 5.45 aamulla. Jaar ihmetteli, miksi aluksen lähtöaika oli niin aikainen, kun ei matkustajiakaan näkynyt. Hän sai kuulla, että yhteysalus lähtee maanantaiaamuisin niin aikaisin vain, jotta Markus-poika pääsisi ajoissa kouluun Korppooseen.

Tästä inspiroituneena Jaar loi suomalaisajattelijoiden kanssa yhteysalus-Eivorin reitin varrelle kirjeitä Markukselle. Saarten suurissa valkoisissa plakaateissa muun muassa Veronica Pimenoff, Tommy Lindgren ja Kjell Westö kirjoittivat viestinsä koululaiselle. Turun saariston installaatioteoksesta julkaistiin myös kolmikielinen (suomi-ruotsi-englanti) kirja Rakas Markus Kära Markus Dear Markus.

Rakas Markus toteutettiin Contemporary Art Archipelagon (CAA) – Turun saaristoon levittäytyvän nykytaidenäyttelyn - yhteydessä. Kansainvälinen nykytaidenäyttely Contemporary Art Archipelago (CAA) toi kesällä 2011 Turun saaristoon yli 20 uutta paikkasidonnaista teosta tai tapahtumaa, sekä kansainvälisiltä että saaristossa asuvilta taiteilijoilta.  CAA oli osa Turku 2011 kulttuuripääkaupunkiohjelmaa.


Kiasma | Alfredo Jaar: Kun runous ei riitä

Alfredo Jaarin kotisivut (englanniksi)


Aiheeseen liittyvät uutiset:

Yle Uutiset 8.4.2014: Kuvataiteilija Alfredo Jaar arvostaa Suomen kulttuuritarjontaa, mutta ihmettelee maahanmuuttopolitiikkaa
Helsingin Sanomat 5.10.2013: Chileläistaiteilija Alfredo Jaarin teos arvostelee Suomen tiukkaa pakolaispolitiikkaa

Kommentit

Tähän aiheeseen ei ole vielä kommentteja

Kirjoita oma kommenttisi

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi

Kirjaudu sisäänRekisteröidy