12Karamazovia

Tuotanto: Smeds Ensemble (Eeva Bergroth) ja Von Krahl Teater (Katrin Vingel)

Osatuottajina: Euroopan vuoden 2011 kulttuuripääkaupungit Tallinna ja Turku, Turun Kaupunginteatteri, Nordwind-festivaali (Berliini), Kampnagel (Hampuri) ja Stadsschouwburg Amsterdam

Merkintöjä, kuvia ja videoita matkan varrelta: karamazovid.com

Turun esitykset ovat loppuunvarattuja, mutta peruutuspaikkoja voi kysyä Kaupunginteatterin lipunmyynnistä p. 02 262 0030, ti-la klo 12-19.

Myös Tallinnan esityksiin saa vielä lippuja:

12Karamazovia-tiedotustilaisuus Tallinnassa 28.9.2011.
Turun ja Tallinnan yhteishanke esittäytyi medialle

Smedsin 12Karamazovia saa ensi-iltansa Tallinnassa

Ohjaaja Kristian Smedsin monivuotinen yhteistyö nuorten virolaisten teatteriopiskelijoiden kanssa on tuottanut räjähtävän energisen teoksen 12Karamazovia. Karamazovit nähdään ensimmäisen kerran Tallinnassa lauantaina 1.10. Turkuun esitys siirtyy 25.10.

12Karamazovia on saanut innoituksensa Dostojevskin Karamazovin veljeksistä. Järkälemäinen kirja luettiin heti alkuun, kun Smedsin ja virolaisopiskelijoiden yhteistyö yli neljä vuotta sitten käynnistyi. Sittemmin teosta on luettu yhä uudestaan, siitä on puhuttu ja sen teemoja pohdittu omakohtaisesti, tässä ajassa. Samalla on eletty ja kasvettu.

Lopputulos on teos, jossa Karamazovin veljekset ovat yhä mukana, mutta niin ovat myös Tšehovin kolme sisarta ja Vanja-eno. Lavalla nähdään paljon sellaista, mitä ei alkuperäisteoksen kansien välistä löydy, mutta jota sivujen välistä on karissut kirjaa rajusti ravistellessa.

- Kuolleen kanssa on vaikea painia, mutta niin on tehty – hyvässä hengessä, sanoo Smeds.

Näyttämöllä tämän kaiken esittämiseen menee väliaikoineen yli neljä tuntia. 

- Jos jonkun mielestä neljä tuntia on pitkä aika, minä sanon, että se on lyhyt aika. Moni roikkuu Facebookissa, Skypessä ja ties missä samaan aikaan kuusikin tuntia yhteen mittaan ja kuitenkin ollaan muka niin helvetin kiireisiä. 

Smeds on huolissaan nyky-yhteiskunnasta, jossa nuorista ei pidetä huolta vaan heitä hyväksikäytetään.

- Tämä esitys yrittää pitää nuorten puolta. Haluamme välittää yhdessäolon ja ihmisarvon viestiä. Ilo ja riemu kantavat läpi esityksen, joka etsii ystäviä avoimuudellaan. Yleisöstä on sitten kiinni, miten he kutsuun reagoivat. Ota tai jätä, Smeds haastaa.

Näyttämöllä soi

Teoksen keskeiset voimat, kuten iloinen elämänhalu ja toisaalta pimeän puolen tuhoisa pahuus, taittuvat Smedsin käsittelyssä voimakkaiksi näyttämökuviksi, joissa musiikilla on suuri rooli. Nuoret näyttelijät ovat osoittautuneet prosessin aikana virtuoosimaisiksi muusikoiksi ja yli puolet esityksestä onkin musiikin muodossa. Mukaan mahtuu niin punkia, skata kuin reggaetakin.

Esityksessä käytetään vain opiskelijoiden omia sävellyksiä. Tukenaan heillä on ollut Turun Kaupunginteatterin kapellimestari-säveltäjä Ismo Laakso, joka on saattanut rytmit ja sovitukset kohdilleen. Laakso ja Turun Kaupunginteatterin lavastaja-puvustaja Jani Uljas ovat olleet Tallinnassa viimeistelemässä esitystä jo useamman kuukauden. He myös jatkavat kokoonpanon mukana Keski-Eurooppaan. Joulukuussa 12Karamazovia esitetään Berliinissä, Hampurissa ja Amsterdamissa.

12Karamazovia esiteltiin medialle Tallinnassa keskiviikkona 28.9. tilaisuudessa, jonka olivat järjestäneet Suomen Tallinnan suurlähetystö, Tallinnan ja Turun 2011-säätiöt ja Smeds Ensemble.

Kommentit

Tähän aiheeseen ei ole vielä kommentteja

Kirjoita oma kommenttisi

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi

Kirjaudu sisäänRekisteröidy