Sauna Obscura

The Sounding Dome Sauna
1.6.–21.8. ma–su klo 10–19
Kupittaan maauimala
Sauna + uimalalippu 9/6,50/6 € (ei ennakkolippuja)

Hot Cube
1.6.–31.8. ti–su klo 12–18
Aurajoki, WAMin edessä
Koko saunan vuokraus (50 min.) 60 €, max. 2–4 hlöä/vuoro

Sauna Solaris
1.6.–31.8. ti–su klo 12–18
Taidepuisto WAMin vieressä
Yhteissaunavuorot ti–su klo 12–12.50 ja 16–16.50, lippu 10/6 €
Koko saunan vuokraus (50 min.) 100 €, max. 10 hlöä/vuoro

Sauna Obscura
1.6.–28.8. ma–su klo 13–18
Ruissalo, Saaronniemen uimarannan edusta
Yhteissaunavuorot ma–su klo 13–13.50 ja 15–15.50, lippu 10/6 €
Koko saunan vuokraus (50 min.) 100 €, max. 10 hlöä/vuoro

Kaikki saunat ovat kiinni juhannuksena 24.–26.6., Sauna Obscura myös 8.–10.7.

Sauna Obscura

Taide tulee iholle

Suomalainen saunahulluttelu pääsee kesäkuussa todella irti Turussa. Koko kesän auki olevat taidesaunat eri puolilla kaupunkia pelastavat pilvisenkin päivän, sillä ne eivät jätä ketään kylmäksi.

Sauna hellii ja sauna puhdistaa, mutta nyt kaupunkilaisilla ja turisteilla on mahdollisuus ottaa myös taidelöylyt keskenään hyvin erilaisissa löylyhuoneissa. Lauteille mielivälle on tarjolla saunaa joessa, uimalassa, puistossa ja merellä. Parhaan elämyksen saanee, jos onnistuu vierailemaan kaikissa neljässä saunassa.
Saunat voi kokea yksin tai ryhmässä. Tärkeintä on, että mukana on avoin mieli, uima-asu ja pyyhe.
”Lippuja voi ostaa ennakkoon Lippupisteen kautta tai Turun museokeskuksen museoista lippukassojen aukioloaikoina. Saunomisvuorot alkavat tasatunneilta”, kertoo projektikoordinaattori Tarja Eskelinen Turun museokeskuksesta, joka tuottaa sekä löylyt että muun SaunaLab-kokonaisuuden ohjelman.

Wäinö Aaltosen museon (WAM) päänäyttely on kesällä saunateemaan liittyvä Vesi – tunteita ja aistimuksia. Näyttelyvieras voi kävellä saunomaan vain kivenheiton päähän museosta: kuvanveistäjä Harri Markkula rakentaa Aurajokeen kuutiosaunan, Hot Cuben. Kuvanveistäjä Hans-Christian Berg ja teollinen muotoilija Mika Ihanus pystyttävät saunansa museon viereiseen taidepuistoon. Läpinäkyvä Solaris antaa vieraalle mahdollisuuden katsella saunomisen aikana ohilipuvaa kaupunkielämää.

”Luonto valon vaihteluineen, sateineen ja myrskyineen on voimakkaasti läsnä. Sauna koettelee myös yksityisen ja julkisen tilan rajoja”, Berg ja Ihanus määrittelevät.
Hot Cubeen saunoja kävelee pientä siltaa ja päätyy alas saunatilaan katon kautta. Lauteilla istujaa odottaa keskellä kaupunkia mukava yllätys, sillä kuutiossa on olennaista kokea tervan tuoksun ja valaisevan tulipesän ohella jalkojen alla liplattava Aurajoki.
”Odotan innostuneena ja kiinnostuneena, miten yleisö reagoi kuutioon, jossa yhdistyvät valo, tuoksu ja vedenalainen maailma”, sanoo Markkula, jonka saunateos on esillä 12 vuoden tauon jälkeen.

”Soiva keltainen sipuli” on herättänyt jo ennakkoon paljon kansainvälistä huomiota. Se on taiteilija Jan-Erik Anderssonin mielikuvituksen tuote. Sipulin muotoinen The Sounding Dome Sauna pääsee paraatipaikalle Kupittaan maauimalaan, Suomen vanhimman ja laajimman kaupunkipuiston vesikeitaalle. Sipulin löylyjä elävöittää yhdysvaltalaisen äänitaiteilija Shawn Deckerin luoma äänimaailma, joka muuttuu saunan lämpötilan ja ilmankosteuden mukaan.
Heidi Lunabban kamera obscuran periaatteella toimiva maisemasauna kelluu Ruissalon Saaronniemessä meren aalloilla. Löylytilassa saa saunoa ympäröivässä maisemassa, joka heijastuu seinissä olevien aukkojen kautta ylösalaisin saunaan. Matka Obscuraan tarjoaa monelle varmasti uuden kokemuksen sekin: saunaan pääsee idyllisesti soutuveneellä.
Urbaanissa saunakokemuksessa Solariksen ja Hot Cuben saunojat peseytyvät taidepuistoon sijoitetuissa ulkosuihkuissa, The Sounding Domen jälkeen maauimalan suihkussa ja Obscuran jälkeen uimarannan suihkussa.

Kaikille aisteille

”Vesi-näyttely tutkailee veden tuntua eri aistien kautta”, kuraattori Joanna Kurth kertoo.
Näyttelyn parikymmentä taiteilijaa tulevat Suomesta, Ruotsista ja Virosta. Pääpaino on nuoremman polven taiteilijoiden valokuvissa ja videoteoksissa, mutta mukana on valokuvia myös esimerkiksi suomalaisen maisemakuvauksen konkarilta, Yhdysvaltoihin asettuneelta Arno Rafael Minkkiseltä. Ruotsalaistaiteilijoista mukana ovat muun muassa Tina Eskilsson ja Marcus Eek, Virosta Peter Lauritz.
”Kokoelmateosten rinnalle saimme myös aivan uusia töitä Renja Leinolta, Marja Pirilältä ja Susanna Majurilta”, Kurth iloitsee.
Turkulainen Olohuone ry on saunateemassa mukana saunaan, peseytymiseen ja uusiutumiseen liittyvällä teossarjalla. Nykytaiteen rinnalla Turun saunakesässä muistetaan myös arjen perinteitä, kun elävän historian kylässä Kuralan Kylämäessä esitellään saunomista eri aikakausilta.

Teksti: Raija Kerttula-Rantanen