Tasapainoilun ja tanssin lisäksi Sanja Kosonen tekee nuoralla akrobaattisia temp

Cirque Dracula
23.6.–14.8.
Mannerheiminpuisto

Future Circus
17.–26.8
Logomo, Taideakatemian Köysiteatteri, Barker-teatteri ja Seikkailupuisto

The Elements
27.8.
Teatterisillan ympäristö, Aurajoki

Tasapainoilun ja tanssin lisäksi Sanja Kosonen tekee nuoralla akrobaattisia temppuja, joihin harva maailmassa kykenee.

Sirkus tuo tähdet - ja vie tähtiin

Kesä avaa Turussa esiripun sirkuksen maailmaan, kun kansainväliset Cirque Dracula ja Future Circus sekä The Elements tarjoavat uusinta uutta ja perinteistä taituruutta.

Sirkuskauden aloittaa suurtuotanto Cirque Dracula. Siinä konkretisoituu pariakrobatian mestareiden Pauliina Räsäsen ja Slava Volkovin unelma: Suomessa nähdään pitkän tauon jälkeen sirkusvarietee. Mukana on joukko kansainvälisiä artisteja, joita yhdistävä tekijä on kanadalainen sirkusryhmä Cirque du Soleil. Vampyyrin roolissa nähdään amerikkalaisakrobaatti Ebon Grayman. Turkulaisosaamisen kärkeä edustaa Keski-Euroopassa palkittu venäläisen aisan ryhmä. Ranskalaisen Corinne Kuzman esittämä aistillinen musiikki luo esityksen vahvan tunnelman.
Belgiasta saapui Draculaa varten Turun Mannerheiminpuistoon koko kesäksi aito varieteeteltta, jollaista ei Suomessa liene ennen nähty.
”Jo 240 hengen Spiegeltent-teatteri on nähtävyys. Esityksissämme on myös ravintolapalvelut”, tuottaja Teresa Termonen kertoo, ja vinkkaa, että esitysten ulkopuolella teltta on vuokrattavissa muillekin.

Elokuussa saapuu Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian sirkuslinjan kasvatti, maineikas tulitaiteilija Antti Suniala näyttämään uusimmat temppunsa sekä Future Circuksen että The Elementsin loppugaaloissa.
”Turussa esiinnyn oman pienen ryhmäni kanssa. Mukana on kaksi kaveria Berliinistä.”
Myös nuorallatanssija Sanja Kosonen palaa opiskelukaupunkiinsa Futuren myötä. Hän kuuluu ranskalaiseen nuorallatanssiryhmään Les Colporteurs, jolta nähdään Turussa teokset Tähdet ja Matkalla. Kaikkiaan Turun ammattikorkeakoulun sirkuskoulutuksen Future Circus -festivaaliin osallistuu sirkusammattilaisia ja sellaisiksi opiskelevia kuudesta Euroopan maasta.
Future ei unohda pienimpiäkään, sillä Kupittaanpuistossa lapsiperheet voivat osallistua erilaisiin työpajoihin ja kokea perinteisen sirkuksen elämyksiä Sirkus Finlandiassa.
Festivaaliin sisältyy myös ainutlaatuinen kokeilu Quantum Circus, joka yhdistää sirkuksen liikekielen ja kvanttifysiikan matemaattisen kielen, eli fyysisen ja tieteellisen luovuuden. Quantumin toteuttavat sirkuslinjan toinen vuosikurssi ja Turun yliopiston kahdeksan tohtorikoulutettavaa italialaisen teatterijohtaja Davide Giovanzanan ja yliopiston kvanttifysiikan erikoistutkijan Sabrina Maniscalcon johdolla.
Kun Quantum avaa näkyväksi fysiikan teorioiden ja kaavojen viestejä, yleisö saa nähdä vaikkapa rakastuneiden atomien tarinan nuoralla, tai fotoneja ja ioneja villissä liikkeessä trampoliinilla ja liinalla.
”Yes, tarpeeksi hullua”, Maniscalco vastasi teatterijohtajan ehdotukseen selittää fysiikan vaikeaa matemaattista kieltä sirkuksen keinoin.
”Kvanttifysiikka on hämmästyttävää, samoin sirkus - ja molemmat vaativat älykkyyttä.”
Yhteistyössä ovat mukana Taideakatemian ja yliopiston lisäksi Heriot-Watt University Edinburghista ja Turun musiikkijuhlat.

Sirkuskesä päättyy Muinaistulien yönä elokuun lopussa. Silloin The Elements yhdistää pimenevässä illassa tulitaiteen, ilma-akrobatian ja valoshown Aurajoki-maisemassa.
”Kahdeksan ilma-akrobaattia taituroi joen yllä. Heidän alapuolellaan esiintyvät kelluvalla lautalla tulitanssijat ja tuliryhmä, joiden koreografiasta vastaa Antti Suniala”, tuottaja Kristiina Puukko täsmentää.
Kaikille avoimen tapahtuman toteuttaa Helsingin Sirkusammattilaiset ry:n esiintyjäryhmä Versus Circus.

Teksti: Raija Kerttula-Rantanen