Nordiska röster: Nordic StorySlam
Tarinankerronnan leikkimieliset PM-kisat.
Dynamo, Linnankatu 7, Turku.
24.9. klo 19.

Tapahtuma käynnistää kansainväliset tarinankerrontafestivaalit, joissa eurooppalaiset ammattikertojat jakavat tarinoitaan mm. kouluissa, kirjastoissa, kahviloissa ja kirjamessuilla 25.9.–30.9.

Skotlantilainen tarinankertoja Judy Paterson.

Tarinoiden tunnelmassa

Tarinankerronta, viihde varhaisesta historiasta, uppoaa nykypäivänkin kuulijaan. Sen tietää Siina Siltanen, joka Nordiska röster -hankkeen osana järjestää Turussa tarinakahviloita.

”Tämä on nykyajan versio vanhasta kyläkulttuurin perinteestä. Tarinakahvilaan saa kuka tahansa tulla kertomaan oman tarinansa”, Siltanen kertoo.

Kevään tarinakahvilat keräsivät mukavasti yleisöä, ja moni rohkaistui kertomaankin. Syksyllä toiminta jatkuu Selma & Nils -kahvilassa Turun pääkirjaston tuntumassa, ja kahvila on luvannut jatkaa toimintaa vielä kulttuuripääkaupunkivuoden päätyttyä.

Tarinankerronta on esittävää taidetta, joka lähenee stand up -komiikkaa etenkin kerrontakilpailuissa. Pohjoismainen StorySlam -kilpailu pidetään 24.9. Dynamo-klubilla. Osallistujia on kaikista Pohjoismaista, ja jokainen esittää tarinansa omalla kielellään.

”Joka tarinasta kuullaan lyhyt englanninkielinen selostus, mutta yleensä kielimuuri ei estä kokemasta elämystä. Tarinan sisältö ei ole se suurin juttu, vaan esitys tempaa mukaansa kielenulkoisin keinoin”, Siltanen sanoo.

Hankkeen suurin satsaus on Kultainen koskelo -tarinapromenadi, jonka voi kokea Aurajoen rannassa 1.10. Yleisö lähtee pieninä ryhminä matkalle, jonka varrella kuullaan monikielisenä saamelaisella kulttuurialueella tunnettu kertomus tytöstä, joka muuttuu kultaiseksi koskeloksi.

Tarinoita ja kertojia viedään myös Turun seudun kouluihin, joissa varsinkin kieltenopettajat ovat kiinnostuneet tarinankerronnasta opetusvälineenä.

Teksti: Elina Teerijoki

Kommentit

Tähän aiheeseen ei ole vielä kommentteja

Kirjoita oma kommenttisi

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi

Kirjaudu sisäänRekisteröidy