Milla Paloniemi
Silta yli kielimuurien

Agentit vievät kirjailijoita maailmalle

Auran rannoilla ei olla jämähdetty lämmittelemään muistojen hehkussa, vaikka turkulainen kirjallisuus tiukkuu klassikoita keskiaikaisista Codex Aboensis -lakiopuksesta ja Missale Aboense -messukirjasta 1960-luvun underground-gurujen Jarkko Laineen ja Markku Innon tuotantoon.

Ammoin sytytettyä tulta vievät eteenpäin kymmenet kirjoittajat. Lisäksi Turussa toimii useita tarkkavainuisia kustantamoja, joiden kautta on valloitettu uusia sillanpääasemia vaikkapa Milla Paloniemen siilien, Antti Nylénin esseiden ja Juhani Branderin mustan huumorin iskuilla.

Kirjallisuus proosasta runouteen on matkalla kehittynyt vientikelpoiseksi kulttuuriksi. Näin uskoo alaan erikoistunut Burning Bridge Literary Agency, jonka yhteistyökumppaneita ovat kirjakustantamot Sammakko, Savukeidas ja Turbator sekä tukiorganisaatiot Lounais-Suomen Kirjailijat ry ja Kirjan talo ry.

Agentuuri tähtää alueen kirjallisuuden tunnettuuden lisäämiseen. Välineistä tärkeimpiä on käännösoikeuksien myyminen – iso joukko paikallisia sanataiteilijoita on jo käynyt esittäytymässä muun muassa Göteborgin kirjallisuusmessuilla.

”Hankesihteeri Terhi Hannula on tehnyt paljon pohjatyötä. Marraskuussa 2010 projektiin tuli mukaan kirjallisuusagentti Maria Säntti, jolla on runsaasti kokemusta alalta. Uskon että tuloksia syntyy esimerkiksi EU-palkitun Riku Korhosen kanssa”, povaa Sammakon päämies Seppo Lahtinen.

Kuluva vuosi enteilee muutenkin vilkasta toimintaa Sammakossa.

”Meiltä on tulossa Antti Tuurin mielenkiintoinen Turkuun liittyvä kirja. Henry Lehtosen vuosikausia kääntämä mustan kirjallisuuden klassikko, Iceberg Slimin Parittaja tullee keväällä hämmästyttämään. Anni Nykäsen Mummon suosio kasvaa vuoden 2011 mittaan koko Suomessa”, Lahtinen haarukoi tärppejä.

Savukeitaan Ville Hytönen näkee niin ikään tulevaisuuden valoisana.

”Esseiden suosio kasvaa entisestään. Nylénin rinnalle nousee toinenkin taloudellinen menestys ja esseiden myynti kohoaa keskimääräisesti – ja myös nimikkeellisesti. Savukeidas julkaisee 10-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi 40 kirjaa vuonna 2011”, Hytönen listaa.

Sillanrakennus ilmenee myös läsnäolona. Kustantajien tukikohtia ovat Turussa ja Helsingissä toimivat Sammakon kaupat, joiden valikoimista löytyy eri kirjaverstaiden tuotantoa kattavasti.

”Helsingin Eerikinkadun puodin vakioasiakkaisiin kuuluvat muun muassa Sofi Oksanen ja Madventures-äijät”, Lahtinen paljastaa.

Teksti: Matti Komulainen