Alf Rehn

- S. 21.3.1972, Turku
- Perheessä vaimo Sara, tytär Line sekä pojat Mathias ja Sean.
- Asuu Turussa ja Kööpenhaminassa.
- Professori, kirjailija, kolumnisti ja puhuja valittiin lupaavana huippuajattelijana Thinkers 50 -sivuston Guru Radar -listalle vuonna 2009.
- Kirjoittaa parhaillaan kirjaa tulevaisuudesta ja sen hahmottamisen ongelmasta.

Alf Rehn

Kahvia ja suuria ajatuksia

Alf Rehn tutkii luovuutta ja inspiroi ihmisiä kehittämään arkiympäristöään paremmaksi.

Luovuus on sinulle keskeinen käsite – miltä se maistuu?

Hieman kitkerälle ja yllättävälle. Suolaiselle jäätelölle. Sampanjalle muikkujen kyytipoikana.

Mikä voisi olla seuraava voimavara, jota olisi syytä tutkia?

Voisimme pohtia mielikuvitusta. Toisaalta on aivan mahdollista, että seuraavaksi saa lisätilaa tehokkuuskeskustelu. Aika näyttää.

Kasvosi ovat tutut monesta yhteydestä. Onko välttämätöntä näkyä julkisuudessa menestyäkseen tässä ajassa?

Elämme mediaalisessa ajassa, joten on luonnollista että henkilöt kiinnostavat. En näe tätä ongelmana. En usko ajatuksiin, jotka ovat täysin erotettuja ihmisistä, jotka tuovat ne esille – etenkään yhteiskuntatieteellisessä kentässä. Toki ihminen voi menestyä myös ilman julkisuutta.

Bloggaat, myös valokuvilla. Mitkä aihepiirit jätät rauhaan häveliäisyydestä tai muusta syystä?

Kukaan ei halua nähdä minusta paljastavia kuvia. En keskustele juurikaan puoluepolitiikasta, enkä uskonnosta.

Kirjasi Vaaralliset ideat on käännetty ruotsiksi ja englanniksi. Lisäksi saksannos ja venäjänkielinen laitos ovat tekeillä. Miten kiteytät teoksesi ydinajatuksen kiinnostuneelle, joka ei ole vielä ehtinyt perehtymään siihen?

Luovuus ei ole pelkästään kiva juttu, eikä aina toimi tavoilla, jotka ovat vain mukavia. Päinvastoin, luovuus voi olla kivuliasta, ja usein kaikkein luovimmat ideat saattavat löytyä vaarallisilta vaikuttavilta alueilta – inhottavista, lapsellisista ja sopimattomista kentistä.

Mikä on johtamasi Creatin’-hanke?

Creatin’ on tutkimusryhmä, jonka päämääränä on kehittää luovan talouden ja luovan kaupungin tutkimusta. Keskeisenä teemana on nostaa asioita, jotka eivät tavallisesti saa juurikaan huomioita. Olemme tutkineet muun muassa muotia sekä ravintola- ja nuorisokulttuuria. Eräässä projektissa pohditaan vanhusten roolia luovassa kaupungissa.

Mikä on esittelemäsi Turun malli?

Turun mallissa luovuus tuodaan kadulle. Se rakentuu myös esimerkkien ympärille osoittamalla, että Turussakin saa revitellä ja yllättää. Luovaa kaupunkia pitäisi rakentaa ruohonjuuritasolta niin, että siihen voi törmätä miltei missä vaan.

Harrastat gastronomiaa. Mitkä ovat täydellisen menun peruspilarit? Mitä tarjoaisit seurueelle, jonka haluaisit mykistyvän turkulaisen lähiruoan herkullisuudesta?

Täydelliset raaka-aineet ovat must, ja Turussa niitä riittää ympäri vuoden. Kesämenyyn rakentaisin perunan ympärille.

Olet myös tunnettu kahvisieppo. Mikä on normi kulautettavasi? Millaisella mokalla hellisit mielitiettyäsi?

Kuten kaikki addiktit, juon ihan kaikkea. Kotona ennen kaikkea Dolce Guston tekemää espressoa. Jos haluaa tehdä vaikutuksen, espresso macchiato toimii hyvin – tarjoiltuna Il Salvatino -hotellin terassilla Firenzessä.

Diggailet Ethel Mermania. Mikä Hollywoodin studiokauden musikaalinäyttelijä-laulajassa viehättää?

Ethel oli suuri ääni ajalta, jolloin tähdet olivat elämää suurempia. Rakastan ennen kaikkea hänen klassisia musikaalejaan. Vaikka You Can’t Get A Man With A Gun ja There’s No Business Like Show Business ovat klassikoita, mikään ei voita Everything's Coming Up Rosesia.

Patsy Cline on niin ikään laulanut tiensä sydämeesi. Mistä asioista koet tulevasi Crazy-tilaan solistin hitin mukaisesti?

Viini ja naiset, viini ja naiset...

 

Teksti: Matti Komulainen

Kommentit

Tähän aiheeseen ei ole vielä kommentteja

Kirjoita oma kommenttisi

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi

Kirjaudu sisäänRekisteröidy