Kulttuuripääkaupunki Turku vie nuoret turkulaiset sellotaiteilijat suureen yhteiskonserttiin Japaniin

Japanissa kuullaan maaliskuun alussa turkulaisten nuorten sellotaiteilijoiden musisointia. Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian sellonsoiton opiskelijat esiintyvät Tokiossa suuressa kansainvälisessä nuorisokonsertissa ainoina suomalaisesiintyjinä. Konsertti esittelee lahjakkaita nuoria taiteilijoita Euroopasta ja Japanista.

Turkulaisopiskelijat vie Japaniin Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 koordinoinut Turku 2011 -säätiö yhteistyössä EU-Japan Fest Committeen ja Suomen Tokion suurlähetystön kanssa. Mukaan EU-Japan Fest Committeen kutsumana Suomesta lähtee myös Turku 2011 -säätiön toimitusjohtaja Cay Sevón.

International Youth Concert järjestetään Tokiossa 800-paikkaisessa Kioi Hall -konserttisalissa torstaina 1. maaliskuuta. Turkulaisen sellokvartetin lisäksi konsertissa kuullaan japanilaista tyttökuoroa, unkarilais-japanilaista pianistia ja Slovenian Mariborista kotoisin olevaa sopraanoa. Maribor on toinen tämän vuoden kulttuuripääkaupungeista.

Sellistit konsertoivat Tokion lisäksi myös Fukushimassa, joka kärsi viime kevään maanjäristyksestä ja tsunamista. Sellisteillä on konsertit Shirakawan  ja Mikamin peruskouluissa sekä vammaisten lasten keskuksessa.

Turun Taideakatemian Sello Ensembleen kuuluvat opiskelijat Johanna Jaakkola, Sakari Kivinen, Anni Manninen ja Teemu Mastovaara. Opiskelijoiden kanssa Japaniin lähtee sellon ja kamarimusiikin lehtori Erkki Lahesmaa Turun Taideakatemiasta. Opiskelijat ovat soittaneet yhdessä muutaman vuoden ja konsertoineet aiemmin Suomessa.

- Halusimme viedä Japaniin vahvan elämyksen. Sellokvartetti on ilmaisuvoimainen ja näyttävä kokoonpano. Usean sellon sointi tarjoaa rikkaan ja värikylläisen konserttielämyksen, lehtori Erkki Lahesmaa sanoo.

Kvartetti esittää Japanissa sellomusiikkia ranskalaiselta François Couperinilta, saksalaiselta Richard Wagnerilta ja espanjalaiselta Manuel De Fallalta.

EU:n ja Japanin yhteistyö vahvaa myös vuonna 2011

EU-Japan Fest Japan Committee on vuonna 1992 perustettu organisaatio. Siihen kuuluu yli 30 Japanin suurteollisuuden yritysten korkeimman johdon edustajaa yhdessä useiden EU:n jäsenvaltioiden Tokion suurlähettiläiden kanssa.

Komitean tavoitteena on edistää kulttuuriyhteistyötä Japanin ja Euroopan välillä tukemalla erityisesti yhteistyötä Euroopan kulttuuripääkaupunkien kanssa. Komitea pyrkii jatkamaan yhteistyötä myös kulttuuripääkaupunkivuoden päättymisen jälkeen. Komitean tämän vuoden puheenjohtaja on Mitsubishi Heavy Industries Ltd:n hallituksen puheenjohtaja Kazuo Tsukuda.

EU-Japan Fest Committeen tukemana Turussa vieraili vuoden 2011 syyskuussa yli 70 hengen ryhmä lapsi- ja nuorisokuorolaisia Japanista. Heidän kanssaan Turkuun tuli yhdeksänhenkinen komitean valtuuskunta silloisen puheenjohtajan, Toray Industries Inc.:n puheenjohtajan Sadayuki Sakakibaran johdolla.

Suuri osa kuorolaisista tuli maaliskuussa 2011 tapahtuneen maanjäristyksen ja tsunamin pahiten vaurioittamalta Sendain alueelta. Kuorolaiset esiintyivät kouluissa ja vanhainkodeissa sekä konsertoivat Mikaelin kirkossa. He myös lauloivat Ruotsin kruununprinsessa Victorialle ja prinssi Danielille, jotka vierailivat Turussa samaan aikaan.

EU-Japan Fest Committeen avulla Turussa nähtiin myös näyttelyn European Eyes on Japan ja Sisäiset maisemat - Inner Landscapes. Komitea tuki myös muita kulttuuripääkaupunkivuoden Japaniin liittyviä ohjelmahankkeita.

Yhteystiedot:

Erkki Lahesmaa
sellon ja kamarimusiikin lehtori
Turun ammattikorkeakoulu, Taideakatemia
p. 050 598 5292
erkki.lahesmaa(a)turkuamk.fi

Cay Sevón
toimitusjohtaja
Turku 2011 -säätiö
p. 040 7649 541
cay.sevon(a)turku2011.fi

Saara Malila
viestintäpäällikkö
Turku 2011 -säätiö
p. 044 907 5710
saara.malila(a)turku2011.fi

Kommentit

Tähän aiheeseen ei ole vielä kommentteja

Kirjoita oma kommenttisi

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi

Kirjaudu sisäänRekisteröidy