En upplevelse för hela familjen

Utställningen Only a Game? sätter bollen på en piedestal

UEFA:s interaktiva utställning för hela familjen som byggs upp på Logomo utforskar Europas passionerade förhållande till fotbollen, spelets hjärta och själ. Den experimentella utställningslokalen inbjuder till att trivas och öppnar 16.1. för hela kulturhuvudstadsåret.

Uefas ordförande fransmannen Michel Platini, som har en strålande karriär som en av de mest kända fotbollsspelarna i världen bakom sig, kommer till Åbo för att öppna utställningen.  

Utställningen som produceras av Europeiska fotbollsförbundet är avsedd för alla åldrar och sveper med sig besökarna i fotbollens känslostormar. På utställningen visas de mest uppskattade priserna, historiska föremål under 50 år och fantastiska bilder av de största matcherna i Europa. Det är fritt inträde till utställningen.

- Bland annat kan man få se spanjoren Cecs Fàbregas och brasilianaren Kakas spelskjortor och även de europeiska ländernas landslagströjor som man också får röra, berättar Olivier Guilbaud, chef för den belgiska planeringsbyrån Album som genomför utställningen.

Utställningen garanterar också publiken speltid eftersom man tillsammans med hela familjen kan prova olika videospel och iPad-program. Interaktiviteten byggs emellertid inte endast upp med hjälp av spel, det går också bra att tillbringa tid på utställningen med att läsa, sitta ner och byta åsikter.

- Vi är mycket nöjda med att vi har får Uefas utställning till Åbo. Vi tror att beslutet påverkades av våra goda kontakter till Uefas ledning, de lokala föreningarnas framgångar och att staden fick beröm för sitt delvärdskap för damernas EM-turnering i fotboll 2009, glädjer sig Åbos stadsdirektör Aleksi Randell.

Utställningen lyfter fram motionskulturens betydelse, erbjuder familjer ett utmärkt besöksmål och uppfyller för sin del kulturhuvudstadens mål om att nå ut till nya publiker.

- Utställningen signalerar Åbo 2011:s sätt att uppfatta kulturen på bred basis. Det är en stor ära för den finska fotbollen och för fotbollen i Åbo att Uefa vill genomföra utställningen just i Åbo och alldeles speciellt i den form som planerats, säger Suvi Innilä, programchef för Stiftelsen för Åbo 2011.

Av utställningen, som tidigare har visats i Bryssel och Liverpool, utformas en förnyad version för Åbo. För utställningens lokala prägel står juniorfotbollen som man särskilt vill lyfta fram i Finland.

- Det känns fint att få visa utställningen i Åbo. Här kan man förnimma spelglädje, ett starkt kunnande och traditioner inom juniorarbetet, säger Olivier Guilbaud.

Utställningen Only a Game?
16.1-18.12.2011 | Logomo | Hampspinnaregatan 14 | Åbo | Fritt inträde