Tom of Finland i Stockholm 28.6-19.8.2012

Kulturhuset
Sergels torg
Foajé 3, våning 3

  • Tisdag  - Fredag 11.00 - 18.00
  • Lördag - Söndag 11.00 - 16.00
  • (stängd på måndagar)

Fritt inträde

Utställningen på Kulturhusets webbplats

Dragplåster från kulturhuvudstadsåret i Åbo åker till Sverige

Tom of Finland visar upp sig under sommaren på Kulturhuset i Stockholm

Tom of Finland-utställningen som framgångsrikt presenterade homokultur under kulturhuvudstadsåret i Åbo reser till Stockholm över sommaren. Utställningen öppnas efter midsommar på Kulturhuset vid Sergels torg, där den visas under tiden 28.6–19.8. Det är gratis inträde till utställningen.

Den retrospektiva utställningen av Tom of Finlands eller Touko Laaksonens (1920–1991) homoerotiska verk var ett av kulturhuvudstadsårets verkliga dragplåster. Utställningen visades i årets huvudarena Logomo och hade 90 000 besökare.

Utställningen ingick också i programmet för kulturhuvudstadsåret i Liverpool 2007, då den sågs av 7 000 personer på bara tio veckor.

Utställningen ger en omfattande överblick över konstnärens produktion och presenterar 70 ovanliga och ikoniska teckningar från åren 1944–1989. Verken är speciallån från Tom of Finland Foundations permanenta utställning i Los Angeles.

Tom of Finland åker till Stockholm med stöd från Stiftelsen Åbo 2011 och är ett av de 52 fortsättningsprojekten till kulturhuvudstadsåret. Utställningen sommaren 2012 produceras av Kulturhuset i samarbete med Homotopia och Tom of Finland Foundation. I samarbetet deltar även Finlands ambassad i Stockholm.

Kulturhuset ligger vid Sergels torg i Stockholms centrum och är med sina utställningar och sitt bibliotek en av Stockholms populäraste och mest centrala kulturinstitutioner.

Finlands mest kända bildkonstnär?

S:t Karinsfödde Tom of Finlands legendariska homoerotiska teckningar har blivit till stereotyper av maskulina homosexuella män runtomkring i världen. Många anser till och med att Tom of Finland är en av förra seklets mest inflytelserika konstnärer.

Tom of Finlands verk fick en omfattande spridning och blev en del av vår kultur inom lifetsyle, minoritetsrättigheter, design, mode, konst och populärkultur och inspirerade en rad konstnärer från Jean Paul Gaultier till Freddie Mercury.

Tom of Finland eller Touko Laaksonen, som han egentligen hette, föddes 1920 i en lärarfamilj i staden S:t Karins utanför Åbo.  Som nittonåring flyttade han till Helsingfors för att studera reklam och började teckna sina första homoerotiska verk för sitt eget nöjes skull.

Från mitten av 1950-talet blev det konstnärens mål att för homosexuella män skapa starka, positiva, maskulina rollmodeller som är stolta över sin sexualitet. "Tom's män" ler på bilderna utan vare sig ånger eller skam.

Tom of Finlands teckningar spreds i början som kopior från hand till hand, senare även i internationella publikationer och konstnärens budskap slog igenom. Stoltheten hos "Tom's män" främjade i sin tur homorättigheter och tolerans.

Touko Laaksonen arbetade både i USA och i Finland och han dog i Helsingfors 1991. Hans arbeten finns representerade bland annat på MoMA (Museum of Modern Art) i New York och visades 2009 i Nordiska Paviljongen vid Konstbiennalen i Venedig. 

Dessutom har Homotopia (UK) och Tom of Finland Foundation (USA) inlett ett arkivsamarbete med Wäinö Aaltonens Museum och Åbo Akademis bibliotek.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer i denna fråga

Skriva en egen kommentar

Logga in eller registrera dig för att kunna kommentera

Logga inRegistrera dig