Via tävlingen Live 2011 Grand Prix sökte Åbo mediekonstverk och nymedietillämpningar bland de bästa konstnärerna inom branschen och bland de nya förmågorna runt om i världen. I tävlingen deltog sammanlagt över 300 arbeten i åtta kategorier, bland vilka en internationell expertjury valde ut 13 vinnare och gav 10 verk ett hedersomnämnande. Juryernas kriterier i valet av vinnare i tävlingen var framför allt innovativitet, produktionens kvalitet, originalitet och esteticism.

Jedi och amiraali Ackbar
Mediekultur över hela linjen

Star Wars: Uncut intog Logomo

Filmen Star Wars: Uncut som grundar sig på idéer av Casey Pugh från Amerika och som har förverkligats av fansen kunde ses i Åbo den 8 oktober.  Förutom filmen presenterades också övriga vinnare, dokument och spel i Åbo 2011-stiftelsens medietävling Live 2011 Prix under dagen i Logomo. Kvällen avslutas med bandet Desert Planet och X-Rust.

Teknologigurun Casey Pugh tog för ett år sedan hem segern i Åbo 2011-stiftelsens medietävling i kategorin Participative Media. I projektet Star Wars: Uncut (SWU) delade Pugh upp den första Star Wars-filmen A New Hope från 1977 i 15 sekunder långa avsnitt som filmens fans sedan skapade på nytt till exempel med hjälp av animation, sina egna filmer och parodi.

Projektet SWU var den första enbart på webben utgivna produktionen som tilldelades en Emmy i kategorin Creative Achievement in Interactive Media år 2010. Projektet är ett praktexempel på publikengagemang och utnyttjandet av kreativiteten i en nätgemenskap när fansen fick en unik chans att ta del i skapandet av en riktig film. 

Mediekultur över hela linjen

Förutom filmen Star Wars: Uncut visades i Logomo dessutom bidrag som klarat sig bra, särskilt i Live GP:s öppna kategori: musikvideon, demokonst, installationer och animationer.

De bidrag som visades i Logomo var högklassiga och underhållande. Dokumentären RIP – A Remix Manifesto, i regi av Brett Gaylor och som erhållit pris på ett flertal filmfestivaler behandlar kollisionerna mellan upphovsrätt och mash-up-kultur i en tidsålder med icke-hiearkistiska nät. Dokumentären visades på kanalen YLE Teema för ett och ett halvt år sedan.

I Logomos entré kunde publiken testa de bidrag som ansågs vara bäst i medietävlingens spelkategori. Spel som deltog i kategorin skulle kunna spelas på en server och till innehåll och gränssnitt vara nya slags applikationer.

Vid diskussionstillfället som ordnades före filmförevisningen steg Jarmo Puskala, en av manusförfattarna till den finländska fanfilmen Star Wreck, upp på scenen.
 
Dagen avslutades i musikens tecken. Kvällens huvuduppträdare, bandet Desert Planet, är känt för sin elektroniska musik, som har inspirerats av videospel på 8-bits, penningspel och science fiction-filmer. Kvällen avslutades med den åboländska X-Rust, som är Finlands äldsta, ännu verksamma förening för elektronisk musik och kultur.

Man hedrade fankulturen genom att välja den bästa dräkten bland publiken.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer i denna fråga

Skriva en egen kommentar

Logga in eller registrera dig för att kunna kommentera

Logga inRegistrera dig