Tärkeitä päivämääriä:


* 7.4.2011 Wäinö Aaltosen Museo: Antti Laitisen Kaarnavene -teos avataan etukäteen osana Vesi -näyttelyä

28.5.2011 Tutkimusmatka Itämerellä -näyttelyn avajaiset
Teokset sijoittuvat ulkoilureitille, jakautuen eri pisteisiin Koroisten Halistenkoskelta Wäinö Aaltosen Museoon, Forum Marinumiin ja Ruissalon Kansanpuiston kautta Saaronniemeen. Kaikkiin näyttelyihin on vapaa pääsy.

25-29.7.2011 Tutkimusmatka Itämerellä -tapahtuma Seilin saarella
Ohjelmassa työpajoja, keskustelutilaisuus ja konsertti Seilin museokirkossa. Lisätietoja tapahtumasta julkaistaan kevään kuluessa.

Lokakuu 2011 Vol.ati.ilit.y - tanssiteos Barker-Teatterissa, kuusi näytöstä.
Tarkka aikataulu julkaistaan myöhemmin.

Poikkitaiteelliset Tutkimusmatkat / Curated Expeditions -web avataan kevään aikana, siihen asti tietoja projektista löytyy sivuilta: www.capsula.org.es

Kuvamateriaalia: http://www.flickr.com/photos/capsulaexpeditions/sets/72157625636119889/

Hanketta rahoittavat Turku2011-säätiö, AVEK, Taiteen Keskustoimikunta, Jenny ja Antti Wihurin Rahasto


Yhteistyökumppaneina: Turun Yliopiston Saaristomeren Tutkimuslaitos,  Sibelius-Akatemian musiikkiteknologian osasto, Suomen Biotaiteen Seura, SYKEn (Suomen Ympäristökeskus) Merikeskus, Merikarvian kunta, Turun ammattikorkeakoulun ProNatMat-hanke, Forum Marinum, Merivoimat, Turun ympäristötoimisto, Turun ammattikorkeakoulun Baltic SeaInfo.Now- hanke ja  Barker-Teatteri.

Yhteystiedot:
Ulla Taipale                       
ulla@capsula.org.es                   
puh. 040 5110 214 tai +34 653795456         
www.capsula.org.es

Merja Markkula                                                                                                       merja.markkula@utu.fi                                                                                                                  puh. 044 3051395

Kaksi taiteilijaa residenssissä Turun yliopiston Saaristomeren Tutkimuslaitoksella Seilissä

Tutkimusmatka Itämerellä jatkuu jäälohkareista piittaamatta

Itämeri on vahvasti läsnä Turussa ja Tallinnassa, Euroopan kulttuuripääkaupungeissa vuonna 2011. Tutkimusmatka Itämerellä -hanke tuo Turun ohjelmaan viisi uutta teosta, jotka esitetään kesän aikana näyttelyissä ja loppusyksyllä nykytanssituotantona. Kantaaottavuus, ekologisuus ja osallistuvuus ovat ominaisia piirteitä kokonaisuuteen valituille teosehdotuksille. Niiden kautta halutaan tuoda Itämeren nykytilanne ja tulevaisuus yleisön pohdittavaksi taiteen keinoja käyttäen. Viime viikolla Saaristomerelle, Seilin saarelle saapuneet koreografi Tomi Paasonen ja brasilialainen videotaiteilija Tiago da Cruz aloittivat oman tutkimusmatkansa jään keskeltä.

Capsulan Poikkitaiteelliset Tutkimusmatkat tukevat taiteellista työskentelyä luonnossa, vuorovaikutuksessa tieteen tekijöiden kanssa. Romanttiseksikin luokiteltava, “hidas” liikkuminen ja luonnonilmiöiden ihmettely on olennainen osa toteutettavia projekeja. Hankkeen taiteilijat kutsuttiin mukaan vuoden 2009 lopussa avoimella projektihaulla, jonka kautta haettiin teosehdotuksia liittyen Itämeren luonnonilmiöihin ja ekosysteemeihin. Valitut taiteilijat;

Antti Laitinen / Kaarnavene

Marianne Decoster-Taivalkoski & Hanna Haaslahti / Kohinapaviljongit

Mia Mäkelä / Green Matters

Teemu Takatalo & Tommi Taipale / Pelastusalus Silakka

Tomi Paasonen & Tiago da Cruz / Vol.at.ilit.y

ovat vuoden 2010 keväästä lähtien liikkuneet ja työskennelleet Itämerellä, ja tämän tuloksena syntyneet taideteokset saavat ensi-iltansa* 28.5.2011 näyttelyreittinä Turun seudulla ja lokakuussa tanssiesityksenä Barker-Teatterissa. Heinäkuussa Seilin saarella järjestetään rehevöitymiseen pureutuva taiteen ja tieteen linkittävä yleisötapahtuma. Hankkeen kuraattori on Ulla Taipale.

Viime elokuussa Saaristomerellä ja Suomenlahdella liikkui kaksi omalaatuista alusta. Ilmiömäisen lämmin kesäsää helli ja korvensi tahoillaan kuukausikaupalla rehkineitä laivanrakentajia, helsinkiläistä kuvataiteilijaa Antti Laitista ja tamperelaisia taiteilijoita Teemu Takataloa ja Tommi Taipaletta.

Antti Laitinen toteutti haaveensa ylittää Suomenlahti itsetehdyllä kaarnaveneellä. Männyn kaarnan mies keräsi käsin metsäisestä Vartiosaaresta; kooten pala palalta 3,6 -metrisen aluksen. Purjehdusmatka Viroon kesti 20 tuntia ja se tehtiin ilman lepotaukoja. Uupunut taiteilija autettiin Porkkalan Meripelastusseuran alukseen Tallinnan edustalla. Missio täyttyi, Suomenlahden ylitys tehtiin kaikessa hiljaisuudessa, ilman mediasirkusta. Merenkulun historiaan voidaan lisätä uusi sankaritarina.

Pelastusalus Silakan vesillelasku oli alku pidemmälle seikkailulle, jolle taiteilijat Teemu Takatalo ja Tommi Taipale kutsuivat mukaansa tutkijoita, taiteilijoita ja ajattelijoita purjehtimaan, puhumaan ja hiljentymään, romusta kootun katamaraanin kannella. Aluksen ulkonäkö kertoo omaa tarinaansa kulutus-yhteiskunnastamme.

Parhaaseen leväaikaan alkoi myös taiteilija Mia Mäkelän tutkimusmatka rehevöityneellä Itämerellä. Hänen mielenkiintonsa kohteena olivat makrolevät; ahdinparta ja suolilevä ja niiden uudet käyttömahdollisuudet. Työskentelyjaksojen aikana Seilissä, Turun Yliopiston Saaristomeren Tutkimuslaitoksella ja Ouraluodolla Merikarvian ulkosaaristossa taiteilija itseopiskeli levien käsittelyä taidetekstiilien materiaalina. Keväällä internetissä julkaistavan videomanuaalin kautta taiteilija opastaa muitakin kiinnostuneita levästyksen saloihin.

Marianne Decoster-Taivalkosken ja Hanna Haaslahden Kohinapaviljongeilla voi kuulla vedenalaisten mikrofonien välittämää äänimaisemaa samalla kun katse lepää silmin nahtävässä maisemassa, josta ääni välittyy. Paviljongit muodostavat tutkimusmatkan meren ja maan väliseen vuorovaikutukseen, siihen miten meri heijastelee ihmisten toimintaa ja miten kaupungin äänet sekoittuvat vedenalaiseen äänimaailmaan.

Turussa 28. toukokuuta avattava Tutkimusmatka Itämerellä -näyttely koostuu näistä neljästä teoksesta, joihin tutustuminen edellyttää yleisön omaa tutkimusmatkaa Turun keskustassa ja ympäristössä. Yleisöä innostetaan kulkemaan teokselta toiselle kävellen, pyöräillen tai meloen, reittikartalta kohteita pongaten. Monitaiteellinen kokonaisuus tuo Itämerestä kertovan asia- ja uutismateriaalin rinnalle aisti- ja tunnetasolla vastaanotettavia elämyksiä ja tuntemuksia. Vuoden 2011 lokakuussa Tutkimusmatka-ohjelman päättää nykytanssiteos Vol.at.ilit.y, koreografi Tomi Paasosen ja videotaiteilija Tiago da Cruzin veden olomuotoihin ja fysiologiaan perustuva runollinen kokonaisuus. Se esitetään Barker-teatterissa.

Huom! Tomi Paasonen ja Tiago da Cruz sekä hankkeen organisaatio ovat Turussa 13-16.1.2011

[....] Se on Itämeri, me ollaan osa simmosta isompaa järjestelmää.

[....] Me on ilmeisesti niin totuttu siihen että meillä on ympäristöasiat hyvin ja asiantuntijat hoitaa meidän puolesta kaikki asiat; ihmiset eivät ole tottuneet simmoiseen, että he vaatisivat jotain poliitikoilta, mikä on aika hämmentävää, sinänsä...

FT. dos Ilppo Vuorinen, Pelastusalus Silakan vieraana elokuussa 2010 katso videotraileri: http://www.yleisradio.net/video/61

Kommentit

Tähän aiheeseen ei ole vielä kommentteja

Kirjoita oma kommenttisi

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi

Kirjaudu sisäänRekisteröidy