Turku-Jyväskylä-Turku

Turku-Jyväskylä-Turku

Matka Jyväskylästä Turkuun kestää junalla vain kolme ja puoli tuntia. Se on lyhyt matka kulttuuriin.

Kotiuduin juuri tasan vuorokauden mittaiselta pikavisiitiltä kotimaakuntani maaperälle. Tällä kertaa matkaan kuului sukulointia akselilla Koskenpää-Jyväskylä-Vihtavuori.

Samalla minua haastateltiin Suur-Jyväskylän Lehteen Turun kulttuuripääkaupunkivuodesta. Haastattelussa minulta kysyttiin, matkustavatkohan keskisuomalaiset tänä vuonna sankoin joukoin Turkuun.Rohkeasti Turkuun!

Mietin myöhemmin, olisinko ikinä tutustunut kaupunkiin pintaa syvemmältä, jos en olisi päätynyt tänne opiskelemaan. Olisiko tullut käytyä kaupungissa ihan noin vain turistina?


Liian helposti suomalaiset suuntaavat kotimaan kaupunkimatkoille vain Helsinkiin. Eikö olisi virkistävää tehdä joskus jotain erilaista? Eikö maakuntien pitäisi pitää yhdessä puoliaan pääkaupunkiseutua vastaan?

Junamatka Jyväskylästä Turkuun on tosiaan vain päälle kolme tuntia. Se on miltei sama kuin Helsinkiin. Kulttuuripääkaupungin pääareenaan Logomoon pääsee suoraan asemalta Rautatiesiltaa pitkin. Asemalta on lyhyt matka myös keskustaan.Menneisyys ja tulevaisuus

Kannattaa myös ottaa rohkeasti selvää Turun vaihtoehtonähtävyyksistä. Turku on paljon muutakin kuin Tuomiokirkko ja Linna. Nähtävää ja koettavaa riittää useammaksikin päiväksi.

Turussa riittää paljon kaikkea, lähes jokaiseen makuun. Itse ällistyin muutettuani pienten kulttuuritoimijoiden määrästä. Pieniä erikoismuseoita ja taidegallerioita on vaikka kuinka paljon!

Turku on sympaattisella tavalla suuri pieni kaupunki. Vähän niin kuin Jyväskylä, paitsi isompi. Siinä missä Jyväskylästä rakennetaan futuristista teknologiakeskusta, Turussa katsotaan taaksepäin omaan menneisyyteen. Kummallakin on ihan omanlaisensa kaupunkikulttuuri.


Sydän kahdessa kaupungissa

 Viiden vuoden matkalaukkuelämän aikana maisemat junan ikkunasta ovat käyneet tutuiksi. Reissaan Keski-Suomeen noin pari kertaa kuukaudessa. Junassa on aikaa ajatella ja tehdä rästissä olevia töitä.  

Lähdin takaisin Turkuun illan viimeisellä junalla. Kirkkaasti valaistu Alban kävelysilta katosi kaukaisuuteen. Sydäntä painoi jälleen pieni haikeus.

Kolmen ja puolen tunnin jälkeen juna syöksyy pimeitten peltojen halki valomereen. ”Hetken kuluttua Turku. Kiitos matkasta!” kaikuu kuulutus.

Matkalla kotiin katson Tuomaansillalta Tuomiokirkkoa. Tunnen olevani kotona. Silti osa minusta elää kai aina harjukaupungin kaduilla ja Päijänteen rantakoivikoissa.

Suosittelen  myös kaikille turkulaisille visiittiä Suomen Ateenaan Jyväskylään. Saatatte yllättyä positiivisesti.


Kommentit

Tähän aiheeseen ei ole vielä kommentteja

Kirjoita oma kommenttisi

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi

Kirjaudu sisäänRekisteröidy