Julkistamistilaisuudesta tuli pannukakku

Julkistamistilaisuudesta tuli pannukakku

Turku starttasi kulttuuripääkaupunkivuoden julkistamalla kaksi valotaideteosta näkyvillä paikoilla. Tänään ja huomenna teoksia julkistetaan vielä lisää.


Avajaisviikonlopun ensimmäinen yleisötapahtuma oli Juntta-valoteoksen julkistaminen Kauppatorilla.

Kaupunki oli kerääntynyt torille sankoin joukoin. Myös perjantai-illan nuorisoa saapui ihmettelemään, mitä kaupungilla oikein tapahtuu.


Kulttuuri juntataan torille

Ilkka Paloniemen teos koostuu paalutuskoneesta ja valoa hehkuvasta paalusta.

Paalun korkeuden yksi sentti vastaa vuotta Turun historiassa. Korkealle kohoava teos havainnollistaa siis Turun pitkää historiaa, verrattuna esimerkiksi Jyväskylään.

Turku on rakennettu saven päälle, joten paalutukset ovat turkulaisen kaupunkirakentamisen edellytys. Teos kunnioittaakin taiteilijan mukaan ihmisen loputonta kekseliäisyyttä. Samalla se junttaa kulttuurin ihmisten keskuuteen avajaisviikonlopun ajaksi.


Tungosta sillalla

Tunnin päästä taidetta julkistettiin taas. Tällä kertaa julkistamistilaisuudessa vaan meni miltei kaikki pieleen.

Valosta ja äänestä koostuva teoskokonaisuus Sointihohde ja Punasiirtymä koristaa Logomoon johtavaa siltaa kolme kuukautta. 

Kiinnostus julkistamista kohtaan oli vielä suurempi kuin Juntan kohdalla. Silta täyttyi nopeasti tungokseen asti.  Kapea kulkuväylä tukkiutui ja ihmiset eivät päässeet liikkumaan.

Kukaan ei vaan tiennyt, missä kohtaa siltaa julkistus tapahtuu. Julkistamispaikkaa vaihdettiin vielä viime hetkellä, koska väkijoukko oli kerääntynyt eri kohtaan kuin oli suunniteltu.

 

Syttyy, ei syty – syttyy!

Lopulta show pääsi alkamaan.

Turun apulaiskaupunginjohtaja Jouko Virtanen vertasi rautatietä teräsjokeen, joka erottaa kaupunginosia toisistaan.  Silta johtaa Rautatieasemalta Logomoon ja Pohjolan kaupunginosaan. Sitä pitkin suuri yleisö pääsee kävellen kulttuurin pariin.

Oranssi nauha leikattiin. Punainen valo paloi hetken sillalla.  Sitten se sammutettiin, koska katuvalot pilasivat tunnelman.  Niiden sammumisesta oli sovittu etukäteen.

Kun teos viimein saatiin kunnolla päälle, paikalta oli jo liuennut pettynyttä väkeä.  Pettymys kuulsi myös läsnä olleiden kasvoilla.  Kiristynyt pakkanen kipristeli sormia ja poskia.


Teos vaatii hiljaisuutta

Kaiken lisäksi teoksen ääniefektejä ei kuullut väkijoukon ja liikenteen melun läpi lainkaan.

− Juntta oli kulttuuripääkaupunkivuoden ensimmäinen pettymys, tämä toinen, eräs vanhemman puoleinen turkulaisrouva marmatti väkijoukossa.

Teos vaatii hiljaisuutta. Parhaiten se pääsee esille yön pimeässä, liikenteen tauottua.

Kävellessäni yöllä Logomon kutsuvierasjuhlista kotiin tunnelma sillalla oli välillä jopa pelottava. Punainen hohde täytti sillan ja korvissa surisi avaruusajan ääniä.

Parjattu teos oli sittenkin vaikuttava. Se vaan vaatii katsojaltaan ja ympäristöltään paljon.
Kommentit

Tähän aiheeseen ei ole vielä kommentteja

Kirjoita oma kommenttisi

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi

Kirjaudu sisäänRekisteröidy