Julkihomostelua Logomossa

Julkihomostelua Logomossa

Suomen kansainvälisesti tunnetuinta taitelijaa Tom of Finlandia kunnioitetaan hänen kotiseudullaan Turussa. Teokset palasivat kotiin kulttuuripääkaupunkivuoden ajaksi.


Tom of Finlandin aloittaessa uransa homous oli arkaluontoinen asia. Aluksi kuvat kiersivät kopioina kädestä käteen, mutta myöhemmin ne pääsivät esille kansainvälisten julkaisujen sivuille.

Nyt homoudessa ja homotaiteessa ei ole enää mitään hävettävää. Tomin miehet pääsevät kunniapaikalle kulttuurikeskus Logomon seinille.  Näyttelyn avajaisissa seksuaalivähemmistöt pääsivät esiintymislavalle. 

 

Toteutus kansainvälisin voimin

Touko Laaksonen alias Tom of Finland syntyi 1920 Turun naapurikunnassa Kaarinassa.  Kulttuuripääkaupunkivuonna tulee kuluneeksi tasan kaksikymmentä vuotta taiteilijan kuolemasta.

 
Tom of Finland Retrospective nähtiin myös Euroopan kulttuuripääkaupungin 2008 Homotopia-festivaalissa Liverpoolissa. Turun näyttely on rakennettu yhdessä liverpoolilaisten kanssa. Esillä on  70 erilaista piirustusta, jotka on lainattu Los Angelesista Tom of Finland Foundationin kokoelmista.

 
 Etukäteen paljon mainostettu näyttely tuntuu silti yllättävän pieneltä. Teosten pieni koko ja tiheä ripustustyyli aiheuttavat harhan näyttelyn koosta.

 
Pieneen tilaan on saatu mahdutettua yllättävän paljon teoksia. Tila ei tee kuitenkaan niille oikeutta.  Isommassa tilassa ne pääsisivät paremmin esille. 


Ulos kaapista!

Itse teokset voivat olla haasteellisia konservatiivisille siveyden sipuleille. Miehiset ulokkeet varastavat shown, niin kuin homotaiteelle sopiikin.

 
Avajaistilaisuudessa tarkkailin kulttuuriväen vaivaantuneita ilmeitä eroottisen taiteen keskellä.  Homous vyöryy silmille. Sitä ei voi paeta tässä näyttelyssä. Täällä vähemmistö ei piilottele itseään. 


 Karrikoitua homoiskelmää 

Avajaisten musiikillisesta annista vastasi Helsingin Gaykuoro Out n Loud, joka esitti homoiskelmää jopa ehkä hiukan karrikoiden. Tällä porukalla on mukana huumoria ja itseironiaa, tanssiliikkeistä puhumattakaan. Lavashow lumosi ainakin tämän katsojan.

 
Vakavoitumisen vuoro koitti, kun kuoro esitti Tom of Finlandin sävellyksen Aino Kallaksen runoon Vihmalintu. Touko Laaksosen isä oli sekakuoro Kulkusten kuoronjohtaja. Harjoitukset järjestettiin koululla opettajaperheen kodin yläkerrassa. Niinpä hän sävelsi teoksen isänsä kuorolle.

 
Tom of Finlandin säveltämä musiikki pääsi viimeinkin soimaan samassa tilassa hänen taiteensa kanssa.

 

 

 

Kommentit

Tähän aiheeseen ei ole vielä kommentteja

Kirjoita oma kommenttisi

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi

Kirjaudu sisäänRekisteröidy