Aeka näöttää, suahan kattoo

Aeka näöttää, suahan kattoo

Tervehdys kaikille,

Savon kulttuurikirjeenvaihtaja korkkaa bloginsa ajatuksella, joka yhtä kieroon kasvanut kuin savolainen peruskoulun oppilas: Turku on kuin Suomen Rooma – seitsemän kukkulaa ja joki, vain loisto ja viehätysvoima puuttuu.
Tähän on, toivottavasti, tulossa muutosta siirryttäessä kohti vuotta 2011. Kulttuuripääkaupunkivuoden juhlallisuudet näyttävät ainakin paperilla yhtä korealta kuin kruununprinsessa Victorian hääposliinit, mutta kykeneekö Turku vastaamaan kulttuurin kutsuun?

Tässä vaiheessa – joulusta selvinneenä ja uudenvuoden juhlallisuuksia kohti askeltaessa – on hyvä aika pienelle välikirjanpidolle.

Allekirjoittanut aloitti kulttuuripääkaupunkijuhlinnan jo joulukuun puolessa välissä F.B.S.K:n (Turun baarimestarien ja kannattajien kerho) tapahtumasta, jossa hän oli juontamassa Turku 2011 Drinkkikisaa. Kyseisessä kilpailussa etsittiin kulttuuripääkaupungille nimikkodrinkkiä, jota tarjoiltaisiin erinäisissä kulttuurivuoden edustustapahtumissa. Varsinais-Suomen parhaimmat baarimikot (oli siellä muuten yksi tamperelainenkin, mistähän lie kisaan eksynyt?) kisailivat toisiaan vastaan mitä mielenkiintoisimmilla juomilla, joiden piti olla mahdollisimman muuntautumiskykyisiä. Täytyyhän juoma olla tarjoiltavissa ja tehtävissä nopeasti jopa 500:lle hengelle, unohtamatta myöskään drinkin alkoholitonta versiota.
Se mikä teki kilpailusta kuitenkin omalaatuisen oli se, että tuomaristo haki kulttuuripääkaupunki -drinkin lisäksi kulttuuripääkaupunkijuoman tekijää. Eli kuka tahansa juomankaataja ei voinut tulla kyseeseen, sillä voittaja edustaa myös kulttuuripääkaupunkia omalla esiintymistaidollaan ja persoonallisuudellaan. Voittajaksi tiukan kisailun jälkeen selvisi Greta Grönholm, joka oli kilpailun ainut naispuolinen osallistuja. Loimaan Seurahuoneella työskentelevä Greta rakensi keväisen raikkaan juoman, joka värityksellään kuvastaa Turun paloa. Onnittelut Greta! Kulttuuria se on juomakulttuurikin.

Tässä vaiheessa olen todennäköisesti karkoittanut tiukkapipoisimmat lukijat ja vain kovahermoisimmat humoristit ovat jäljellä. Voin siis siirtyä pääaiheeseeni. Tänään Turun Sanomat kirjoitti kuinka ulkomaiset matkailusivustot ylistävät Turkua ja tulevaa kulttuuripääkaupunkia. Kyseisessä tekstissä mainittiin kuinka matkaopassarjastaan tuttu Rough Guide kertoo kulttuuripääkaupunkivuodesta seuraavaa: ”Rough Guide kehottaa seuraamaan kuinka Turussa leikataan toukokuussa maailman pisin matonkude” - Turun Sanomat 27.12.2010.
VAU! Siis vau! Oikeasti. Maailman pisin matonkude. Kyllä turkulaisten sietää nyt olla ylpeitä kun kulttuuripääkaupungilla on tällaista tarjottavaa koko maailmalle.
Älkää vielä tukehtuko nauruun, parempaa on luvassa; maailman johtava opaskirja Lonely Planet "ylistää" kulttuuripääkaupunkia seuraavasti: ”Älä ylläty, jos suomalainen ensimmäisenä ehdottaa riisuutumista ja menemistä hikiseen huoneeseen” -Turun Sanomat 27.12.2010.
Toivon suuresti, että ulkomaiset kulttuuripääkaupungin rientoihin osallistujat uskaltavat Lonely Planetin arvostelun jälkeen astua Turun kamaralle.

Savolaisella rehellisyydelläni voin sanoa, että kulttuuripääkaupungilla ei ole huolen häivää. Ohjelmisto on rakennettu ja se tarjoaa muutakin kuin matonkuteita ja vähäpukeisia suomalaisia, se on jopa monipuolisen kansainvälinen. Toisin kuin internetin matkaopas-sivuistoilla, on Turulla tieto, taito ja konteksti kasassa vuoden 2011 juhlintoja varten. Tavataan keskellä juhlallisuuksia!
Tuleva vuosi on Turun lisäksi myös ”tuplajuhlavuosi” synnyinkaupungilleni Iisalmelle. Kaupungin perustamisesta tulee kuluneeksi 120 vuotta ja kansalliskirjailija Juhani Ahon syntymästä 150 vuotta.

Ai niin, tiedoksi vain kaikille kotikokeille siellä näyttöpäätteen toisella puolella. Kaivakaa reseptikirjanne esille. Greta Grönholmin suunnittelemaa kulttuuripääkaupunkidrinkkiä varten tarvitaan seuraavaa:

TURKKU TRINK (Cocktailversio)

2 cl Smirnoff Vodka
2 cl Limoncello
1 cl Lime cordinal -mehu
4 cl Marli Vital – Appelsiini-Mango -mehua

Koristeluun sitrushedelmiä.

Rauhallista uuttavuotta!

Eero