Japani näkyy kulttuuripääkaupunkivuodessa

Japani näkyy kulttuuripääkaupunkivuodessa

Tällä hetkellä Japanista tulvii mitä kaameimpia katastrofiuutisia. Toivottavasti saarivaltion sekasorrontila saadaan pian pelastettua, eikä uusia järkytyksiä enää tule.

Tunnustaudun Japani-faniksi. Tuossa kaukaisessa maassa on jotain hyvin kiehtovaa. Japanin estetiikkaan ja kirjallisuuteen sekä itämäiseen filosofiaan tutustuminen ovat avanneet minulle muutaman viime vuoden aikana aivan uudenlaisen tavan katsoa maailmaa. Siksipä ilahduin kovasti, kun kuulin, että Japani tulee myös kulttuuripääkaupunkivuoteen.

Kulttuuripääkaupunkisäätiö sai muutamia viikkoja sitten yhteistyökumppanikseen japanilaisen EU-Japan Fest –komitean. Komitea tukee kulttuurin ja luovien alojen yhteistyötä Euroopan ja Japanin välillä ja on tehnyt aiemminkin yhteistyötä kulttuurikaupunkien kanssa. Kulttuuripääkaupunki vuoteen on jo julistettu kaikkiaan viisi hanketta, joiden aihe on Japani tai joiden tekijöistä löytyy japanilaisia. Lisää hankkeita on myös luvassa.

Reilu viikko sitten kävin haastattelemassa tanssija-koreografi Niina Airaksista, joka valmistelee SOJIKU-teossarjan (sojiku tulee sanoista subjektiivinen otos Japanin ilmiöihin ja kulttuuriin) neljättä osaa: suomalais-japanilaista nykytanssin yhteisiltaa. Haastattelusta syntynyt juttu ilmestyy Turun ylioppilaslehdessä ensi perjantaina.

Niina Airaksisen Sojiku-teossarjan tanssiesitys Sansui – Soljuva kivi tutkii japanilaisuutta suomalaisen silmin. Nykytanssin yhteisillassa nähdään myös japanilaisen koreografin Yuzo Ishiyaman teos CatB, joka katsaus suomalaiseen kulttuuriin japanilaisen silmin. Lisäksi tanssiteosten kylkeen on saatu japanitietoutta ja -ymmärrystä lisäävät alustukset teknologiasta, japanilaisesta arkkitehtuurista ja chado-teetaiteesta. Iltaan osallistuvalle on siis luvassa monipuolinen otos Japanista tanssin ja keskustelun keinoin.

Sojiku-illan valmistumisesta ja harjoituksista voi käydä katsomassa Airaksisen blogista. Suomalais-japanilaisen nykytanssin yhteisilta järjestetään neljä kertaa, ja jokaisella kerralla paikalla on eri alustaja. Olen varma, että ilta on antoisa sekä tiedollisesti että taiteellisesti. Aiheet ovat kiinnostavia, ja tanssiteokset vaikuttavat hukean kauniilta!

 

Lisää tietoa SOJIKU4 - suomalais-japanilaisesta nykytanssin yhteisillasta täältä

EU-Japan Fest –komitean ja Turku 2011 –säätiön yhteistyösopimukseen sisältyvät ohjelmahankkeet:
Sisäiset maisemat, näyttely
Sojiku, nykytanssiteossarja
Close Your Eyes and Tell Me What You See, nykytaidenäyttely
Biisilinna, Co-write-workshop ja seminaarit
European Eyes on Japan, valokuvanäyttely ja workshop

Kommentit

Tähän aiheeseen ei ole vielä kommentteja

Kirjoita oma kommenttisi

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi

Kirjaudu sisäänRekisteröidy