Turku palaa - 50 000 kertaa!

Turku palaa - 50 000 kertaa!


Logomon Tuli on irti! -näyttely yhdistää aivan uudella tavalla interaktiivisuuden ja historiantutkimuksen. Näyttelyn teknisestä puolesta vastaa Heureka, historiantutkimuksesta Turun maakuntamuseo.


Jo alusta saakka näyttely sävähdyttää. Tilaan lasketaan vain tietty määrä ihmisiä ryhmissä Tuliportin kautta. Siihen on syynsä.


Tie näyttelyyn käy tulen historiasta kertovan animaation kautta. Samalla voi orientoitua tulen maailmaan. Fakta ja huumori yhdistyvät hauskalla tavalla esityksen levitessä eri puolille huoneen seiniä.


Pelit ja leikit

Tässä näyttelyssä ei kurkita pölyisiin vitriineihin. Kävijä pääsee muun muassa kokeilemaan talon sammutusta 1800-luvun käsikäyttöisellä vesipumpulla.


Kavereiden kanssa mittaa voi ottaa muun muassa palopelastuspelissä. Lämpökameralla voi etsiä mahdollisia palon alkuja ja astua rovion liekkeihin.


Omien eväiden tuominenkaan ei ole kielletty. Tilassa voi nimittäin kokata omia tai infosta ostettuja eväitä. Uusavuttomimmat tarvitsevat näemmä ohjeet makkaranpaistamiseen,  kokkausintoiset voivat kokeilla vaikka tikkuleipää.


Savuava Turku

Näyttely pyrkii havainnollistamaan Turun palon mahdollisimman konkreettisesti.


Mukulakivikadulla pääsee kurkkimaan puutaloon sisään hetkeä ennen Turun paloa. Verhon takana on sama katu hiiltyneenä. Mukulakivet polttavat jalkojen alla ja savu nousee raunioista.


Ainoana negatiivisena puolena on se, että tietoa on tarjolla aivan liikaa. Kaiken läpikäyminen vaatisi tunteja. Kuinka moni peruskävijä jaksaa selata virtuaalisia tietopankkeja toinen toisensa perään?


Draaman ja faktan liitto

Näyttelyn hienointa antia on Turun pienoismalli. Pienoismalli kuvaa liekkien etenemistä kaupungissa hetkihetkeltä. Samalla taustalla pyörii animaatiodraama asukkaiden reaktioista.


Turku poltetaan esityksessä museon arvion mukaan vuoden aikana ainakin 50 000 kertaa.
Liekeistä vastaavat minikokoiset teatterilamput. Pienoismallin alusta on tehty kymmenistä yksilöidyistä palasista, joihin savu voidaan kerrallaan kohdistaa.


Ei sille vain voi mitään, että esitys on niin koskettava. Olen katsonut paloa monen monta kertaa. Silti kyynel pyrkii silmään viimeistään lopputeksteissä. Tällaista yhdistelmää ei ole ennen Suomessa nähty.

Kommentit

Tähän aiheeseen ei ole vielä kommentteja

Kirjoita oma kommenttisi

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi

Kirjaudu sisäänRekisteröidy