Rakkaus roihuaa ja polttaa

Rakkaus roihuaa ja polttaa

 

Torstaina turkulaiset kerääntyivät ikuisten kysymysten äärelle Tulisen rakkauden iltaan. Paikalle saapui suuri joukko kulttuurin- ja rakkaudennälkäisiä.


Ilta järjestettiin Tuli on irti! -näyttelyn tiloissa itse näyttelyn sulkeuduttua. Sisään pääsi kyseisen päivän pääsylipulla Logomon näyttelyihin.


Palava rakkaus musiikkiin

Ennen ohjelman alkua yleisö pääsi vielä pikaisesti tutustumaan näyttelyyn, vaikka osa teknisistä laitteista olikin jo pois päältä. Sepän pajan kilkatus tosin kuului tunnelmallisesti vielä hetken trubaduuriesityksen jo alettua.


Ulla Taimila herkisti tunnelman lausumalla rakkausaiheisia runoja trubaduurien Taneli Saari ja Rafael Carpena säestyksellä. Esitys vei mielikuvituksen kauas ajassa taaksepäin, romanttisempaan aikakauteen.


Tämän jälkeen esiintymislavan valtasi Tero-Petri oivaltavine pop-sanoituksineen. Illan päätteeksi nähtiin vielä paljasta pintaa Betty Blackheartin burleskiesityksessä.


Pohdintaa rakkaudesta

Musiikkiesitysten jälkeen oli vuoro rakkausaiheisen paneelikeskustelun. Teemana oli rakkauden ilmeneminen eri taidemuodoissa.


Lavalle mikittäytyivät taidehistorioitsija Anna Kortelainen, runoilija Marjo Isopahkala, Linnateatterin johtaja Mikko Kouki ja Tero-Petri.

Illan juontajana ja paneelikeskustelun johtajana toimi kukapas muukaan kuin kulttuurikirjeenvaihtajakollegani Eero Karisalmi!


Kumisaapasrakkaudesta draamaan

Anna Kortelainen nosti esille rakkauden fyysisen puolen. Hänen mukaansa tulinen rakkaus on siveellinen metafora aikakaudelta, jolloin fyysisestä himosta ei voinut puhua julkisesti. Vaikeinta rakkaudessa on kuitenkin saada tuo tuli säilymään vuosien jälkeen.


Marjo Isopahkala painottia  rakkauden arkisuutta. Siitä kertoo myös hänen runokokoelmansa Kumisaapasrakkaus. Kumisaapasrakkaus on sellaista, jossa voidaan loiskia ronskisti, turhasta hienostelusta ja hempeilystä välittämättä.
Mikko Koukin esimerkit korostivat rakkauden dramaattista puolta. Esimerkeiksi hän nosti näytelmäklassikoita Cyrano de Bergeracista Romeoon ja Juliaan.


– Näytelmässä pitää tapahtua jotain ulkoista ja järisyttävää, mutta runon voi kirjoittaa yksittäisestä ajatuksesta tai tunteesta, taiteilijat pohtivat keskustelun päätteeksi.


Maalis-huhtikuussa rakkausteema korostuu Turussa. Kaupunginkirjaston Roihuava Rakkaus -tapahtumasarja kostuu yleisöluennoista ja muusta ohjelmasta. Hanke tukee  Tuli on irti! -näyttelyä.

Roihuava rakkaus-yleisöluennot tiistaisin maaliskuussa

Tutkijat vastaavat rakkausaiheisiin kysymyksiin torstaisin

Roihuava rakkaus -päätapahtuma 1.-2.4.

Kommentit
kirjoitettu 08.03.2011 - 12:13

Tunnelmia voi myös katsoa YouTubessa: http://www.youtube.com/watch?v=TCixuLZawuE