Pyöräillen kulttuuriin

Pyöräillen kulttuuriin


Kevään tullen pyöräkaistoilla kaahaillaan. Turussa pyöräilykin on kulttuuria. Vai onko?

Viikko sitten olin seuraamassa, kun kulttuuripääkaupunki sai käyttöönsä 25 polkupyörää vuoden teemaväreissä.   Tilaisuudesta ottamani kuvat saa klikkaamalla isommaksi. Tuolloin pääsee näkemään myös selventävät kuvatekstit.


Iloisen oranssit polkupyörät säätiölle lahjoitti Ajopyörä Oy. Polkupyörät kiertävät kesän ajan niin eri hankkeitten kun säätiön oman väenkin käytössä. Pyörällä matka Läntisen rantakadun Kulma 2011 -toimistosta Hampunpunojankadulle Logomoon sujuu sutjakkaasti.

Kesäkoulun ilona

Ensimmäisenä pyörät saivat käyttöönsä San Diegosta Turkuun kesäkouluun tulleet opiskelijat. Åbo Akademin ja Baltic Sea Region Studies -ohjelman järjestämän kesäkoulun teemana on Kestävä kehitys ja kulttuuri Itämeren alueella. Luentojen jälkeen opiskelijat päässevät iltaisin tutustumaan Turun kaupunkikulttuuriin satulan selästä kolmen viikon ajan.  

Opiskelijat hihkuivat säätäessään satuloita sopivalle korkeudelle ja ottaessaan ensimmäisiä polkaisuja uuden menopelin kyydissä. Toukokuinen aurinko hehkui ja Turku näytti kauneimmat kasvonsa.  Vilkkaalla kevyenliikenteen kadulla ohi suhahtelivat myös tavalliset turkulaiset. Osa jopa hiukan nyrpisteli nokkaansa oranssille tientukkeelle.

Taidepyörät tuunauksessa

Pyörät näkyvät muutenkin kulttuuripääkaupunkivuodessa. Huhtikuun lopulla huutokaupattiin turkulaistaiteilijoiden tuunaamia pyöriä Sigyn-salissa.

Vanhat pyörät saivat uuden kulturellin elämän ja turkulaiset lastenkodit lisää varoja. Luovuus kukki pyörien rungoilla. Taidepyörä-tapahtumaan liittyi myös paljon muuta kulttuuritoimintaa, muun muassa Sauruxet-lastenyhtyeen konsertti.  

Kulttuuri ei ole pyöräilijöille?

Mutta kyllä kulttuuripääkaupungilla olisi vielä petrattavaakin suhteessa pyöriin. Olen hinkannut seitsenvaihteisellani Logomoon koko talven, välillä räntäsateessa.

Logomoon Aninkaistensillalta johtava kuoppainen pyörätie on paikoitellen luokattomassa kunnossa. Luulisi, että alueen infrastruktuuriin olisi kiinnitetty huomiota kulttuurivuoden kynnyksellä.

Vielä suurempi hämmennyksen aihe on se, ettei Logomossa ole merkitty erillistä aluetta pyörien säilyttämiseen. Autoille on oma liikenteenohjauksensa tapahtumien yhteydessä. Kysyin kerran liikenteenohjaajalta, mihin voin laittaa pyörän.

”Emme ole miettineet asiaa”, kuului vastaus.

Kyllä ekologisella 2000-luvulla pitäisi miettiä. Minkälaisen kuvan asenne antaa turkulaisesta kulttuurista? Ovatko kulttuuripääkaupungin tapahtumat vain autoilevalle keskiluokalle? Opiskelijat ja muut kummalliset hipit älkää vaivautuko!

Kesän korvalla Logomoon matkaa useampikin ekologinen kulttuuriajanoava kaupunkilainen. Epäviralliseksi pyöräpaikaksi on muodostunut talon seinusta, jossa pyörät lojuvat sikin sokin.  Muutama pyöräteline ei olisi suuri satsaus, mutta symbolisesti tärkeä.

Ruusuja ja risuja Turulle

 On Turussa pyöräilijöille jotain hyvääkin. Nimittäin se, että jalankulkijoille ja pyöräilijöille on useimmiten jalkakäytävillä omat kaistansa. Samanlaisia toivoisin myös entiseen kotikaupunkiini Jyväskylään.

Pyörätiet ovat myös useimmiten todella selkeästi merkittyjä. Kaiken lisäksi asukkaat saavat hakea ilmaiseksi Liiku Turussa -kartan, johon on merkitty pyöräteiden lisäksi myös muut liikuntapaikat.

Maasto on Jyväskylään verrattuna suhteellisen tasaista, muutamia vuorennyppylöitä lukuun ottamatta.  Inhimillisen kokoisen kaupungin läpi on vaivatonta pyöräillä, sillä mikään ei ole liian kaukana. Ulottuvatpa pyöräretkeni toisinaan myös naapurikuntien Kaarinan ja Liedon puolelle.

Erityisesti jokirannan kevyen liikenteen väylät luovat kaupunkiin omanlaistaan pyöräilykulttuuria. Toisaalta pyöräteitä voisi olla vielä enemmän etenkin keskusta-alueella. Itseäni ainakin pelottaa suhahdella autojen seassa ruuhka-aikoihin.

Miksi kaupunkikuvaa pitää niin usein suunnitella ensisijaisesti autoilijoiden ehdoilla?

 

San Diegolaiset matkasivat Turkuun kesäkouluun

Taidepyörät huutokaupattiin huhtikuussa

Täältä voit ladata itsellesi Liiku Turussa -kartan

Kommentit

Tähän aiheeseen ei ole vielä kommentteja

Kirjoita oma kommenttisi

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi

Kirjaudu sisäänRekisteröidy