Kulttuuripääkaupungissa pizzakin on kulttuuria?

Kulttuuripääkaupungissa pizzakin on kulttuuria?

Paikalliset elintarvikeyritykset ovat tehneet innokkaasti yhteisyösopimuksia kulttuuripääkaupungin kanssa.  Leivoksia, saaristolaisleipää ja pizzaa - sitäkö se kulttuuri on?

Perinteikäs turkulainen Pizzeria Dennis tarjoaa vuoden ajan herkullisen kulttuurimenuun, joka on valmistettu paikallisista aineksista. Kulttuurimenun lisäksi tarjolla on hiukan edullisempia kulttuuripitsoja.

Valintani osui eksoottiseen Pizza Localeen. Hiukan sienipiirakalta maistuvan pizzan täytteenä oli muun muassa nauvolaista luomulammasta, puolukoita, kantarelleja ja vuolukermaa. Ruokalistalla ihmetyttänyt auringonsilmä osoittautui pizzan päälle asetelluksi porkkanansiivuksi.

Makukokeilu oli positiivinen kokemus. Hienoa, että kulttuurivuosi antaa mahdollisuuden myös tällaiselle italialaisen ja suomalaisen keittiön fuusioitumiselle. 

Leipää ja leivoksia!

Avajaisjuhlallisuuksissa maitoin puolestaan kulttuurileivoksia. Kultturileivokset ovat raisiolaisen konditoria Nurmi & Sulosen kehittämiä. Niitä on tarjolla kulttuurivuoden tapahtumisissa ja kaupungin kahviloissa.

Makuina leivoksissa on muun muassa lakkaa ja tyrniä. Koristeena kermavaahdon päällä on vielä suklaasta tehty liekkilogo. Samaan sarjaan kuuluu myös kulttuurikakku ja kulttuuriviineri liekkilogoineen.

Leipomo Rosten on puolestaan vuoden virallinen kulttuurileipomo. Rosten toimittaa leivät vuoden kulttuuritapahtumiin.

Rostenin Turku 2011 -leipää jaettiin muun muassa avajaisissa median edustajille. Kansa saa ostaa leipää paikallisista marketeista. Maultaan Turku 2011 -leipä muistuttaa perussaaristolaisleipää.

Paikallisia makuja

Turku 2011 –säätiötä on soimattu siitä, että monet vuoden oheistuotteista on tehty halpatuotantomaissa. Moni kysyy, eikö kulttuurivuoden pitäisi tukea suomalaista teollisuutta.

Kulttuurivuoden elintarvikkeissa paikallisuus on ainakin vahvasti läsnä. Yhteistyökumppaneiksi ei ole valittu suuria valtakunnallisia ketjuja, vaan perinteisiä turkulaisyrityksiä. Kulttuurivuoden kautta ne saavat toivottavasti myös maanlaajuista näkyvyyttä.

Superlatiiveille maistuva kultuuri

Marraskuussa ensimmäisen Turku 2011 -tiedotustilaisuuteni jälkeen päivitin Facebook-statustani:

”Eveliina maistoi tänään tiedotustilaisuudessa palan kulttuuria. Se oli aika kovaa ja siitä jäi outo jälkimaku suuhun.”

”Aromivahventeena oli käytetty melkoisesti superlatiiveja,” eräs samaisessa tilaisuudessa ollut ystäväni kommentoi.

”Mutta pakkaus oli ainakin hieno!” minä lisäsin.

Mistäkö tässä oli kyse? No, Turku 2011-kääreillä varustetuista mainoskarkeista tietenkin.

Tuon jälkeen on maisteltu vaikka minkälaista kulttuuriherkkua. Mutta en silti ole vieläkään päättänyt, mikä maku kuvaa juuri minun suhdettani Turun kulttuuriin.


Turku 2011 -oheistuotteita pääset silmäilemään täällä.

Rannikkoseutu: Kulttuurileivos on raisiolaista käsityötä

 

Seuraa Keski-Suomen kulttuurikirjeenvaihtajaa Blogilistalla!

Kommentit

Tähän aiheeseen ei ole vielä kommentteja

Kirjoita oma kommenttisi

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi

Kirjaudu sisäänRekisteröidy