Aurajoen hento odööri

Aurajoen hento odööri

Aurajoki on vapautunut jäisistä kahleistaan.

Kun illalla lähdimme juhlimaan, joki oli vielä harmaan jääpeitteen alla. Aamuyöllä Aura virtasi jo villinä jäälauttojen pyörteissä.  Katselimme näytelmää Tuomiokirkkosillalta.

Olo tuntui epätodelliselta. Kaupunki oli täynnä usvaa. Udun keskeltä erottui vain ruskea juopa. Lumisen talven jälkeen Aurajoen tumman ruskea ylenpalttisuus tuntui suorastaan särkevän silmiä. Olin unohtanut, että kyseessä on joki, virtaava vesi täynnä alkuvoimaa.  

Kun muutin kaupunkiin, kuvittelin jäiden lähdössä olevan jotain dramaattista – suuria kevättulvia, kaaosta kaupungissa.  Jäät lähtevät kuitenkin joka vuosi kuin huomaamatta. Yhtäkkiä vain katsoo jokea ja se on taas siinä, vapautettuna.

Aurajoki on palannut talvisen horroksensa jälkeen.Muutama jäälautta vain virtaa vimmatusti kohti merta. Kevät on taas täällä luomassa uutta uskoa.

Järvestä jäät lähtevät vähitellen. Virta ei vie lauttoja mihinkään, ne vain sulavat paikoilleen. Tilannetta voi tarkkailla päiviä. Joki kuljettaa muiston talvesta pois rivakasti, jos jäälautat eivät patoudu matkan varrella.

”Vieläkö Aurajoki haisee?” kysyi 50-luvulla Turussa opiskellut sukulaismies minulta kerran.

Ihmettelin kysymystä.

Sitten kuulin turkulaisvanhusten muistelmia Aurajoen kadonneesta aromista. Ennen lanta valui pelloilta suoraan jokeen. Aurajoki todella haisi. Joella oli oma vuodenaikojen mukaan vaihtuva luonteensa hajuineen.

Nykyään Aurajoella on oma hento odöörinsä vain loppukesästä. Silloin kuivahtaneen joen pohjamuta tuoksahtelee kaupungin kaduilla.

Kiinnekohta vuodenaikoihin on kadonnut. Joki ei enää sanele elämän rytmiä. Silti Aurajoen kamppailussa kevään puolesta on jotain koskettavaa.

Ps. Lue pääkirjoitukseni liittyen Harlem Jazz Clubin 50-vuotisjuhliin, joista kirjoitin viime viikolla. 

Seuraa Keski-Suomen kulttuurikirjeenvaihtajaa Blogilistalla! 

Kommentit

Tähän aiheeseen ei ole vielä kommentteja

Kirjoita oma kommenttisi

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi

Kirjaudu sisäänRekisteröidy