Saunan ja mielikuvituksen laboratorio

Saunan ja mielikuvituksen laboratorio

Savusauna, turvesauna, sähkösauna vai puulämmitteinen? Jokainen suomalainen uskoo tietävänsä, millainen saunan kuuluu olla. SaunaLab-hanke tutkii saunan ja mielikuvituksen rajoja. Tässä laboratoriossa selvitetään, miten pitkälle venyvät saunan olemuksen rajat. Voiko sauna olla lasista? Voiko soivassa sipulissa saunoa? Entä jos sauna onkin kamera?

Neljä suomalaista taiteilijaa on luonut Turkuun omat saunansa, jotka ovat – hieman saunasta riippuen – avoinna elokuun loppupäiville asti. Vielä siis ehtii ottaa kulttuurilöylyt jossakin neljästä taidesaunasta.

Sisällä ja ulkona – Solaris

Hans-Christian Bergin muotoilija Mika Ihanuksen kanssa yhteistyössä luoma Solaris-sauna tutkii intiimin sisätilan ja julkisen ulkotilan suhdetta. Sauna on läpinäkyvä, ja sen tunnelma muuttuu ympäristön ja sääolosuhteiden mukaan: milloin auringon porotus lisää löylyjen tehoa, milloin lasikattoon rummuttaa kesäsade.

Sauna seisoo Wäinö Aaltosen museon päädyssä, paraatipaikalla seuraamaan Myllysillan rakennustyömaan hyörinää. Uimapuiset saunojat näkevät ohi kiiruhtavan kaupungin ja kadunkulkijat katsovat saunojia. Vain löylyhöyryn samentamat lasiseinät erottavat kiireisen maailman ja rauhoittavan saunakokemuksen toisistaan.

Löylyt kameran sisällä

Sisä- ja ulkotilan raja on häilyvä myös sauna Heidi Lunabban Sauna Obscurassa, jota kävin itse kokeilemassa Ruissalon Saarronniemessä kesäkuun alkupäivinä. Oli ensimmäiset helteet, ja hyinen meriveri tuntui pelkästään helpottavalta vilvoitukselta. Saunakokemus alkaa jo rannasta. Hyppään veneeseen ja nautin kyydistä kun saunavalvoja soutaa meidät laineilla kelluvalle saunalle.

Sauna on Camera obscura. Ulkona olijat eivät näe minua, mutta seinälle heijastuvasta elävästä kuvasta minä näen ulkomaailman. Rannalla seisoskelee väkeä; tuossa joku lapsi ui koiraa rannan myötäisesti;  joku toinen kroolaa saunan ohitse. Etäänpänä näkyy ranta ja metsänraja. Olen kameran sisässä.

Camera obscura on musta laatikko, jonka sisälle ulkomaailma heijastuu käänteisenä. Se on kameran esiaste. Huoneesta rakennettuja camera obscuroita renessanssiajan taiteilijat käyttivät tutkiakseen maisemaa ja perspektiiviä. Kun camera obscuraan lisätään filmi, johon kuva tallennetaan, saadaan kamera. Periaatteessa mistä tahansa pimennettävissä olevasta huoneesta voi rakentaa oman camera obscuran. Ohjeita löytyy vaikkapa Heidi Lunabban sarjakuvan muotoon kirjoittamasta vihkosesta, joita myydään Wäinö Aaltosen museon kassalla. Jospa tekisinkin eteisestäni camera obscuran – ei tarvitsisi enää koskaan arvailla, kuka kolkuttaa oven takana!

Leikkisä Sounding Dome

Jan-Erik Andersson tunnetaan villeistä rakennelmistaan ja lehden muotoisesta kodistaan. Andersson testaa rakennusten muotokielen rajoja, ja tuttu ilotteleva ja värikäs linja jatkuu myös hänen saunassaan. Sounding Dome on kuin satukirjasta karannut keltainen valkosipuli.

Anderssonin sauna on Kupittaan maauimalassa lasten kirkkaanväristen uimalelujen ja kellukkeiden keskellä kuin kotonaan. Se on SaunaLabin saunoista ainoa, jossa kylpemiseen ei tarvita ennakkovarausta. Sounding Domessa on myös Shawn Deckerin äänimaisema: sipuli soi ja äänet muuttuvat saunan lämpötilan ja kosteuden mukaan.

Hot Cube - Sauna hiljaisuuden ja pyhyyden paikkana

Hot Cube seisoo Aurajoessa. Salaperäinen musta kuutio ei paljasta ulospäin sisätilansa pyhyyttä. Kuvanveistäjä Harri Markkulan näkemys saunasta on pieni ja intiimi. Se rakentuu saunan alkuelementeistä: tuli, vesi ja tervantuoksuinen puu luovat tunnelman.

Hot Cuben lattia on kaunis puuristikko, jonka lävitse näkyy alla virtaava Aurajoki. Päivänvalo heijastuu tilaan alakautta, joen välkkyvästä pinnasta. Kaikki on pelkistettyä ja yksinkertaista kuin japanilaisessa arkkitehtuurissa. Hot Cubea voisi verrata teeseremoniamajaan: Luolamainen tila, johon käydään sisään ahtaasta aukosta. Ikkunoita ei ole, sillä tarkoitus ei ole katsoa ulos vaan sisäänpäin, omaan itseen ja käsillä olevaan tapahtumaan. - Siinä on suomalaisen saunan ydin paljaimmillaan.

 

http://www.turku2011.fi/saunalab

Kommentit

Tähän aiheeseen ei ole vielä kommentteja

Kirjoita oma kommenttisi

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi

Kirjaudu sisäänRekisteröidy