Rinnakkaistodellisuuksia

Rinnakkaistodellisuuksia

Vain muutamien metrien tai minuuttien päässä omasta jokapäiväisestä arkitodellisuudesta voi tehdä löytöjä. Aivan yllättäen voi kohdata asioita, maisemia tai elämäntapoja, joiden olemassaolon on ehkä aavistanut, mutta joita ei ole koskaan kokenut: rinnakkaistodellisuuksia.


Uusia elämyksiä
Päätin yllättää itseni kokeilemalla jotain uutta. Menin siis katsomaan urheilua. Kalevan kisoissa urheilijat hikoilivat radalla samalla kun katsomossa ahmittiin hot dogeja ja makkaraperunoita. Sinappi suupielistä valuen tunsin itseni sporttiseksi. Hurrasin myös häviäjille.


Aurafestissä sukelsin rap- ja hiphop-musiikin avustuksella ryhmäpaineen ja tyytymättömyyden teini-ikään. Sen ikäkauden olinkin biologisessa nuoruudessani  hypännyt hävyttömän vaivattomasti ylitse, joten oli ehkä aikakin hieman taantua. En kyllä tuntenut oloani kotoisaksi. Päinvastoin, tunsin vanhenevani  ja korviinkin sattui. Valon ja varjon maailmat
Colorscapen avaruudellisessa kuplakennostossa saattoi kuvitella olevansa avaruusaluksen sisällä tai ehkä viidennessä ulottuvuudessa, jossa aika katoaa. Taiteiden yön fantastinen lyhty-piknik loi Vartiovuoren mäestä mielikuvituksellisen jättiläisen puutarhan, jossa valtavat kukat tai ehkä vihannesten naatit hehkuivat puiden katveessa.


Alkumeri-festivaaleilla Samppalinnan mäen puut muuttuivat värivalojen loisteessa salaperäiseksi satumaailmaksi. Uima-altaan yllä musisoitiin samettisilla soundeilla.  Värivaloissa hehkuvassa altaassa uivat ja sukeltelevat ihmiset näyttivät tyynessä vedessä lipuessaan alkumeren tai kambrikauden salaperäisiltä otuksilta. Pehmeä musiikki,  kumiseva polskutus ja tiivistyvä pimeys kietoutuivat yleisön ympärille muodostaen muurin, jonka takaa muu maailma häipyi pois.


Maalaistunnelma keskellä kaupunkia
Koroinen on Turun syntypaikka, jonne vuonna 1229 siirrettiin Paavin käskyllä Suomen piispanistuin. Turun kaupungin laajennuttua alue on jäänyt pieneksi rauhan saarekkeeksi lähiöiden väliin. Koroisten ristillä olen käynyt useinkin, mutta sen kupeessa sijaitseva Lumo-keskus on jäänyt huomaamatta. Lumo-keskuksen idyllisessä miljöössä, Koroisten kyläjuhlien maalaistunnelmassa, kaupungin hälyn olemassaolo tuntui mahdottomalta. Illalla sytytettiin puutarhaan kynttilät ja tanssittiin villin klezmer-musiikin tahtiin kuin jossain tuhansien kilometrien päässä, lämpimän etelän auringon alla.


Toinen maailma reiän takana
Huikein vaihtoehtomaailma löytyy kuitenkin piilosta pääkirjaston sisäpihalta. Kun kurkistat ovessa olevasta reiästä ja maltat katsella hetken niin näet, kuinka reiän takan virtaa Aurajoki Pinellan pylväikön sivuitse, vuosikymmenestä toiseen. Taideteoksen takana on ryhmä IC-98. Enempää en paljasta, menkää itse etsimään, kurkistamaan ja uppoamaan rinnakkaistodellisuuteen!

Kommentit

Tähän aiheeseen ei ole vielä kommentteja

Kirjoita oma kommenttisi

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi

Kirjaudu sisäänRekisteröidy