John - Eleanor ja seksiä nukketeatterissa

John - Eleanor ja seksiä nukketeatterissa

John - Eleanor
Aikuisille suunnattu nukketeatteriesitys keskiajalla eläneestä ristiinpukeutuja John ”Eleanor” Rykenerista.Olen hämmentynyt. Teatterifobiastani johtuen olen viimeaikoina käynyt suht´ harvoin teatterissa. Miten siis on mahdollista, että kaksi viimeksi näkemääni esitystä käynnistyvät kumpikin samalla rakenteella: esitys alkaa yleisön ollessa vielä aulalämpiössä, ja vasta alustuksen jälkeen yleisö ohjataan varsinaiseen esitystilaan? Tähden hetken jälkeen menin siis katsomaan TEHDAS teatterin nukketeatteriesitystä aikuisille. Tarinan nimi on John – Eleanor.


Esityksen alussa vähän huolestuttaa. Huomaan ajattelevani, että mitähän tästäkin tulee. Liikutaan vaivaannuttavan olotilan rajoilla, sillä sen sijaan, että esittelisivät itsensä, näyttelijät tuntuvat esittävän itseään esittelemässä itsensä yleisölle. Toinen kertoo olevansa nukketeatteritaiteilija Timo Väntsi ja toinen keskiaikatutkija Tom Linkinen. Linkinen esittää luennoivansa, ja niin yleisölle selvitetään esityksen taustat. Englannin myöhäiskeskiaikaisten oikeudenkäyntipöytäkirjojen joukosta on löytynyt kuulustelupöytäkirja, josta hahmottuu elämäntarina henkilöstä nimeltä John Rykener. Rykener käytti naiseksi pukeutuessaan nimeä Eleanor. Tehdasteatterin John  - Eleanor -näytelmässä pöytäkirjasta löytyneiden faktojen ympärille on kudottu kokonainen elämäntarina, hahmotelma siitä, miten kaikki on ehkä voinut tapahtua.


Pian pääsen rauhoittumaan. Alkaa näyttää siltä, että ihan hyvä tästä sittenkin tulee. Tarina saa huumorista vauhtia siipiensä alle  ja yleisöä, minut mukaan lukien, ravistelevat väkisin ulos pyrkivät naurunpyrskähdykset.


Synti, josta ei sovi edes puhua
Hyvin pian käy myös selville, että tämä ei todellakaan ole mitään päiväkotien nukketeatteria. Esiintyjien suulla todetaan, että ”Tässä tarinassa ei ole yhtään romantiikkaa. Romantiikkaa on vain ritaritarinoissa”. Ja tämä tarina keskiajalta on jotain ihan muuta. Pääsemme kurkistamaan keskiajan sukupuoli- ja moraalikäsityksiin, ja ne ovat hieman toisenlaiset, kuin voisi äkkiseltään kuvitella. Esimerkiksi keskiajalla prostituutio oli laillista, joskaan ei aivan ongelmatonta.


Mies naisen vaatteissa oli sen sijaan keskiajalla tabu. Näytelmässä moraalisia lausuntoja antaa esimerkiksi kirkkoherra Philiph: ” Prostituutio on sentään pienempi paha kuin synti, jota ei sovi sanoa edes ääneen.” Homo- tai biseksuaalien, transvestiittien tai muiden sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöjen elämä keskiajalla ei ole juuri historiankirjoihin tallentunut. Mutta kuten keskiajantutkija Linkinen näytelmän alussa sanoo, hiljaisuus ei välttämättä ole todiste muusta kuin vaikenemisesta.


Mies naisen vaatteissa
Tarinan päähenkilö John / Eleanor etsii omaa paikkaansa maailmassa. Hän pyrkii ansaitsemaan elantonsa ensin miehen vaatteissa käymälän tyhjentäjänä, kujavahtina, rakennuksilla apupoikana tai rottien tappajana. Naiseksi pukeutuneena hän kokeilee kunniallisen naisen ammattia Oxfordissa yliopistolaisten vaatteiden paikkaajana ja lopulta prostituoituna.


Jos mies pukeutuu nykypäivän Suomessa teatterissa naisen vaatteisiin, lopputuloksena on valitettavan usein teeskentelyä, tekokimeitä ääniä, sievisteleviä eleistä ja liioteltua naisellisuutta. John – Eleanorissakin mies pukeutuu naiseksi, mutta onneksi tässä tarinassa ei sorruta stereotypioihin.


Esitys on villi sekoitus faktaa ja fiktiota, tiedettä ja taidetta, huumoria ja tragediaa. Alussa etsitään keskiaikatutkijan opastuksella keskiaikaisen naisen tyyli: leveät, keskiaikaiset viekoittelevat hihansuut ja kävely vatsa kauniisti pömpöllään. Väntsi esiintyy mekossa rehellisesti ja vilpittömänä, sillä John / Eleanor ei ole mikään kummajainen.


Hienosti pelkistettyä nukketeatteria
Vaikka ollaankin Turussa, Suomen nukketeatteripääkaupungissa, niin aikuisille suunnattuja, nukketeatteria hyödyntäviä esityksiä näkee valitettavan harvoin. On hienoa, että kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmistossa sitä on tarjolla, ja vieläpä teemaltaan ajankohtaisessa ja hienosti toteutetussa esityksessä.

John - Eleanorissa hyödynnetään ihmisnäyttelijöiden rinnalla kaksiulotteisia paperiteatterinukkeja sekä nukkepää-käsinukkeja. Väntsin käsissä nukkepäät muuttuvat eläviksi, ja esittäjän kädet taipuvat monenlaiseen ilmaisuun. Kun puhutaan keskiajan bordelleista ja miesnaisesta, jota syytettiin oikeudessa seksin myymisestä, niin on varmaa, että seksiä on näytelmässä jollakin tavalla kuvattava. Yleisölle tarjotaan sekä hienosti toteutettuja oivalluksia että vihjauksen omaisia mahdollisuuksia oivaltaa itse. Niin tapahtumat Johnin makuuhuoneessa, bordelleissa tai keskiaikaisen Lontoon pimeillä kujilla tulevat ymmärrettäväksi ja visuaalisesti mielenkiintoisiksi olematta silti päällekäyviä.

Tarinan huumori luodaan pienillä sanoilla ja eleillä sekä oikealla ajoituksella. Huumorin keinoin tarina tule lähemmäs omaa aikaamme muuttuen historiallisesta kertomuksesta lähes ajattomaksi.


Tieteen ja taiteen liitto
Esityksen käsiohjelmassa on lähdeluettelo keskiaikaa sekä Rykeneria käsitteleviin tutkimuksiin. Alkuperäisiä Johnin oikeudenkäyntipöytäkirjoja voi selata itse verkossa osoitteessa http://www.fordham.edu/halsall/source/1395rykener.html


Esityksen kiinnostavin anti onkin juuri oivalluksessa, että historiantutkimuksen keinojen loppuessa ihmiskunnan menneisyyteen voi sukeltaa, ja sitä voi tutkia taiteen avulla. Esityksen opetus ainakin minulle oli ajatus siitä, että ihmiset eivät ehkä sittenkään ole vuosisatojen kuluessa muuttuneet kovinkaan paljon.John - Eleanor
Näyttämöllä: Keskiajantutkija Tom Linkinen ja nukketeatteritaiteilija Timo Väntsi. Ohjaus: Merja Pöyhönen. Käsikirjoitus: Timo Väntsi ja Tom Linkinen. Puvustus: Pia Kalenius. Nuket: Timo Väntsi. Lavastus: työryhmä. Sermien maalaus: Johanna Latvala. Valosuunnittelu: Timo Ollila. Valojen ja äänten ajo: Pia Kalenius. Tuotanto: Nukketeatteri HOX Company ja TEHDAS Teatteri.


lisätietoja: http://www.turku2011.fi/john-eleanor

Kommentit

Tähän aiheeseen ei ole vielä kommentteja

Kirjoita oma kommenttisi

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi

Kirjaudu sisäänRekisteröidy