Hevimusikaalia migreeniin?

Hevimusikaalia migreeniin?

Kun turkulainen menee lääkäriin valittamaan päänsärkyä, lääkäri tuikkaa käteen konserttilipun. Jos vatsaan sattuu, voi hoitona olla museokäynti.


Kulttuuripääkaupunkivuoden kunniaksi Turun terveyskeskuslääkärit määräävät potilailleen kulttuurireseptejä. Muun hoitotyön ohessa potilaan kanssa myös voidaan keskustella, minkälaiseen tapahtumaan hänen kannattaisi lippunsa käyttää. Lopullinen kulttuurivalinta jää silti potilaalle. Vuoden aikana jaetaan yli 5000 kulttuurireseptiä kulttuurivajauksesta kärsiville kaupunkilaisille.


Parantavaa kulttuuria


Kulttuurin tarjoaminen sairaille ei ole pelkästään mainoskikka: kulttuuri ihan oikeasti parantaa. Vanhankodeissa on sopivilla kulttuuriannoksilla saatu lääkkeiden määrää vähennettyä. Kulttuurin harrastaminen näyttää jopa pidentävän ikää. Vaikutus saattaa liittyä stressihormonitasojen ja verenpaineen laskuun. 


Eikä siinä vielä kaikki: terveyden lisäksi kulttuurin harrastaja saa kaupan päälle hyvän mielen. Norjalaisessa yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan kulttuurin harrastamien lisää ihmisten onnellisuutta. Tutkimuksen mukaan miehille erityisen tehokkaita ovat passiiviset kulttuuriharrastukset kuten konserteissa tai museossa käyminen. Naisille parhaiten toimii aktiivinen harrastaminen, piirtäminen tai musiikin soittaminen.


Kulttuurikuntoilua


Kulttuuri ja urheilu nähdään harmillisen usein kilpailijoina, varsinkin määrärahoja jaettaessa. Kulttuurin ja urheilun kannattajat tyypittelevät toisiaan negatiivisilla stereotypioilla, vaikka hedelmällisempää olisi iloita valinnanvapaudesta.


Kulttuurikuntoilun keskuspuisto -hankkeessa yhdistetään kuntoilu ja taide. Kuvataiteilijoiden veistokset ja ympäristötaideteokset houkuttelevat liikkumaan. Oona Tikkaojan Piiloleikki houkuttelee lapset ja aikuiset valtamaan jokirantaan ja etsimään lasten muotoilemia, pronssiin valettuja pienoisveistoksia. Ylioppilaskylän suositun ulkoilureitin varrella kulkijoita ja koiranulkoiluttajia hämmästyttää Sakari Peltolan Koppi ja kova luu –veistos, jonka jättiluusta ja pikkuisesta kopista voi ottaa tukea venytys- tai lihaskuntoharjoituksiinLöydä oma lajisi


Kulttuurin lajeista musiikin vaikutuksia on tutkittu kaikkein eniten. Musiikin tiedetään edistävän oppimista ja parantavan jopa halvauspotilaiden liikuntakykyä. Esimerkiksi kuvataiteen ja kirjallisuuden hyvää tekevästä voimasta on kyllä arkihavaintoja, mutta laaja tutkimustietoa vielä odotellaan.


Kulttuuri voi vaikuttaa yllättävillä tavoilla. Eräässä tutkimuksessa tutkittiin eri alojen taiteilijoiden minäkuvaa ja käsitystä omasta kehostaan. Kävi ilmi, että kuvataiteilijat olivat parhaiten sinut oman vartalonsa kanssa ja siten tyytyväisimpiä itseensä. Ehkä Rubensin rehevien naisten katseleminen neutraloi mainoskuvien epäterveen vartaloihanteen vaikutuksen?


Jokainen on oman hyvinvointinsa paras asiantuntija. Norjalaismallin mukaan niin miesten kuin naisten, nuorten ja vanhojen, eri asioista nauttivien ihmisten tulisi jokaisen löytää se oma, itseä ilahduttava kulttuuriharrastus.


Siis kesän kunniaksi kaikki kulttuurin pariin. Nyt on vaihtoehtoja tarjolla kokeiltavaksi. Ohjeeksi sopii Muumimamman neuvo:  Kaikki hauska on hyväksi vatsalle!


 


 Lisää tietoa ja linkkejä kulttuurin hyvinvointivaikutuksista tehtyihin tutkimuksiin löydät esimerkiksi tästä raportista: Sanna Numelin: Kulttuurin hyvinvointivaikutukset: onnea, elämyksiä, terveyttä. Tutkimuskatsauksia 1/2011, Turku, Kaupunkitutkimus ja tietoyksikkö


Musiikin parantavasta voimasta kerrotaan lisää tässä postauksessa: http://www.turku2011.fi/blogit/219/rintsikete-biiiiibe_fi-0


 

Kommentit

Tähän aiheeseen ei ole vielä kommentteja

Kirjoita oma kommenttisi

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi

Kirjaudu sisäänRekisteröidy