BookCrossarille koko maailma on kirjasto

BookCrossarille koko maailma on kirjasto

Kuvittele valtava kansainvälinen kirjasto jossa on vain hyviä kirjoja, joka on aina auki, jossa ei ole laina-aikoja eikä myöhästymismaksuja. Kuulostaako hyvältä? Siinä tapauksessa suosittelen tutustumista BookCrossaukseen.

BookCrossing on ilmainen, kansalaisaktivismin voimalla toimiva kirjojenkierrätyskerho. Jos näet hylätyn näköisen kirjan lojumassa niin tutki asiaa tarkemmin: kirja ei ehkä olekaan hylätty vaan vapautettu.Roihuava Rakkaus

Pääkirjaston valoisaan aulaan on tuotu Roihuava rakkaus –tempauksen merkeissä pieni hylly, joka on lastattu täyteen rakkausaiheisia BookCrossing-kirjoja. BookCrossing-harrastaja Ringa Takanen on pysähtynyt tutkimaan hyllyä. Hän kertoo, että rakkauskirjallisuus ei ehkä lähtökohtaisesti ole hänen lempikirjallisuuttaan, mutta jotain olisi kiva ottaa hyllystä kokeiltavaksi.

Ringa  harrastaa BookCrossingia aktiivisesti sekä lukemalla että vapauttamalla kirjoja. Viimeksi hän vapautti kirjan Traktorien historia ukrainaksi, joka ei - ainakaan enimmäkseen- kerro traktoreista, eikä ole ukrainaksi. Minuakin alkaa kirja kiinnostaa, mutta tilaisuuteni meni jo tältä erää. Traktoreiden historia on jo napattu luettavaksi jossakin päin Turkua. Traktoreiden puutteessa päädyn valitsemaan jotain Roihuavan rakkauden hyllystä, vaikkei rakkauskirjallisuus minuakaan suuremmin houkuta. Päädyn Kira Poutasen Katso minua! –kirjaan, sillä siinä hauska punainen kansi, jossa hopeiset kristallit syöksyvät alas kattokruunusta.BookCrossauksen lyhyt oppimäärä

Ringa selventää minulle lyhyesti BookCrossauksen periaatteet. Ideana on vapauttaa kirjoja uusien lukijoiden löydettäväksi. Kun lukija löytää kirjan ja vie sen kotiin, hän syöttää nettiin kirjasta löytyneen ID-numeron. Sen avulla voi nähdä kirjan tiedot: missä kirja on vapautettu ja milloin, mitä vapauttaja kirjasta piti, entä kirjan muut lukijat? Sitten luetaan kirja, lisätään omat kommentit nettiin ja vapautetaan kirja uudelleen kiertoon. Tai vaihtoehtoisesti voi laskea oman kirjan liikkeelle.  Ja sitten alkaa jännittävä odotus siitä, kuka löytää kirjan, ja mitä hän siitä pitää.Kansainväliset, korkean moraalin BookCrossarit

BC sivustolla kerrotaan, että BookCrossing harrastajia on 132 eri maassa. BC työtiimi toimii Idahossa, mutta toiminta ei pyörisi ilman aktiivisia ja innostuneita harrastajia. Sivuston mukaan Crossarit ovat ”maailman anteliaimpia, uudistusmielisimpiä, ympäristöystävällisimpiä, hyväsydämisimpiä, hassuimpia, mukavimpia ja sivistyneimpiä ihmisiä.” Ok, ei kovin vaatimattomasti ilmaistu, mutta uskotaan. Lisäisin silti vielä sen, että BookCrossareilla on vielä kaiken kukkuraksi ilmeisen hyvä moraali: Esitän Ringalle epäilykseni siitä, että kiertävät kirjat olisivat hylkykirjoja, ylijäämäkirjoja, joita joku ei enää halunnut kirjahyllyään rumentamaan. Ringan mukaan asia on monissa tapauksissa lähes päinvastoin. Kiertoon laitetaan usein sellaisia kirjoja, jotka itsekin haluaisi lukea, jopa omia lempikirjoja. ”Kiinnostavat uutuuskirjat tulevat usein hyvin nopeasti BC-kirjoiksi, ” Ringa kertoo.

BookCrossaamalla voi tutustua jännittävällä tavalla uusien kirjailijoiden tuotantoon tai kokonaan uusiin kirjallisuuden lajeihin. Ja mukana on hitunen aarteenetsinnän jännitystä. Ringa kertoo, että BC on myös sosiaalinen harrastus, sillä eri puolilla Suomea järjestetään BC tapaamisia. Kansainvälisyyttä kaipaavaa ilahduttaa, että kirjat liikkuvat Crossareiden mukana maasta toiseen. BC verkkosivustolla voi nähdä, että tällä hetkellä esimerkiksi Isle of Manilla on tuoreita, vielä löytämättömiä vapaita kirjoja 10 kappaletta odottamassa löytäjäänsä. Kansainvälisillä vesialueilla tuoreita vapautettuja kirjoja on viisi, Braziliassa 399 ja USAssa kokonaiset 6311 kappaletta vielä löytämättä.Minustako sivistynyt?

Vien Katso minua! kirjan kotiin ja alan lukea. Aluksi en tunnu pääsevä vauhtiin, kirjailijan sanavalinnat ärsyttävät ja tuntuvat pakonomaisilta. Aion jo melkein jättää kirjan kesken, mutta yllättäen teatterimaailmaan sijoittuva tarina alkaa viedä mukanaan ja uteliaisuuteni ajaa lukemaan eteenpäin. Sitä paitsi pakkohan kirja on lukea loppuun vaikka vain siksi, että pääsen kirjoittamaan kommenttini BC sivulle.

Muistelen, että olen joskus löytänyt kirjan lojumasta ruokakaupan eteisaulasta. Silloin en uskaltanut ottaa kirjaa mukaani – olisi tuntunut varastamiselta. Ensi kerralla uskallan varmasti! Sitä paitsi minäkin haluan olla antelias, hassu, sivistynyt ja ympäristöystävällinen. Ja BookCrossaamalla se kuulemma onnistuu.


www.bookcrossing.com

Kommentit

Tähän aiheeseen ei ole vielä kommentteja

Kirjoita oma kommenttisi

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi

Kirjaudu sisäänRekisteröidy