PURETAANKO TAAS?

Kun pari vuotta sitten tulin mukaan tekemään Taistelu Turusta -elokuvaa, ei aihe silloin tuntunut erityisen ajankohtaiselta. Itselläni se kyllä pyöri mielessä, koska kirjoitin samaan aikaan myös Turun puretut talot -kirjaa, mutta muuten purkurintamalla oli jonkin aikaa ollut suhteellisen rauhallista.

Vuonna 2011 on kaikki kuitenkin toisin.

Kulttuuripääkaupunkivuoden huomatuimpia performansseja niin itse Turussa kuin muuallakin Suomessa on ollut Sinisen talon purkaminen helmikuussa. Se toi Turulle enemmän julkisuutta kuin juuri mikään tapaus sitten Myllysillan romahtamisen.

Myös tuomio on ollut varsin yksimielinen. Taas kerran on ihmetelty, täytyykö kaikki vanha ja kaunis hävittää. Ja siitähän Taistelu Turusta -elokuvakin kertoo. Rakennussuojelu on noussut yhdeksi kulttuuripääkaupunkivuoden keskeisistä aiheista.

Ja lisää julkisuutta on pian tulossa. Uusia purkukiistoja syntyy koko ajan, eivätkä entisetkään ole saaneet ratkaisua.

Valonpilkahduksiakin on tosin näköpiirissä. Huhujen mukaan Koulu- ja Eerikinkadun kulman puutaloille on vuosikausien kamppailun jälkeen käymässä hyvin. Kauan uhattuna ollut Cafe Noirin talo on edelleen pystyssä Eerikinkadulla. Turunmaan sairaalan vieressä osoitteessa Kaskenkatu 15 olevien puutalojen purku-uhka on nostattanut laajan suojeluliikkeen.

Aivan uutena kohteena on keskusteluihin ilmestynyt Sairashuoneenkatu 8 sisäpihalla oleva puurakennus (kuvassa), jolle taloyhtiö on hakenut purkulupaa. Pienen puutalon piirustukset on tehnyt E. J. Wennerqvist, yksi Turun palon jälkeisen rakennuskauden oleellisista arkkitehdeista. Hänen rakennuksiaan on Turussa jäljellä enää muutama.

Aamun lehti kertoi, että asiaan on puututtu ripeästi. Apulaiskaupunginjohtaja on esittänyt kaavoitukseen ryhtymistä ja tontille rakennuskieltoa. Lieneekö taustalla pelko negatiivisesta julkisuudesta.

1960-luvulla ei kukaan olisi ollut vastaavasta rakennuksesta kiinnostunut, se olisi purettu ilman muuta. Olemmekohan viisaampia nyt 50 vuotta myöhemmin?

Rauno Lahtinen

Kommentit

Tähän aiheeseen ei ole vielä kommentteja

Kirjoita oma kommenttisi

Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kommentoidaksesi

Kirjaudu sisäänRekisteröidy