ympäristö

Kuvat: Kari Vainio

Kulttuuripääkaupunkivuoden kunniaksi istutetut kirsikkapuut kukkivat jälleen Aurajokirannassa

Kirsikkapuut kukkivat parhaillaan Turussa. Pääosa nyt keskustan alueella kukkivista kirsikkapuista istutettiin Turun Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 kunniaksi.

Keväällä 2010 kulttuuripääkaupunki Turku 2011 kutsui turkulaiset istuttamaan osan Turun lahjoituksina saamista kirsikkapuista. Istutustalkoot järjestettiin aurinkoisena kevätlauantaina 22.5.2010 ja niihin osallistui noin 200 iloista ja innokasta vapaaehtoista. Istutustalkoot järjestettiin Turku 2011 -säätiön ja Turun Viherliikelaitoksen yhteistyönä.

Kuva: Kari Vainio

Ympäristökilpailussa palkittiin Turun kätkettyjä aarteita

Vuosi sitten julistetussa Turun Ympäristö 2013 -kilpailussa etsittiin kaupunginosaseurojen ja omakotiyhdistysten avulla Turun kätkettyjä aarteita. Tiistaina 29.4.2014 kilpailun palkintojuhlassa julistettiin neljä voittajaa.

Kilpailun tarkoitus oli tuoda esiin vetovoimaisia turkulaiskohteita, jotka eivät ole yleisesti kaikkien tiedossa, ja ehdottaa niiden kehittämistä paikallisiksi vetonauloiksi. Myös yksityiset asukkaat saivat osallistua kilpailuun.

Luontokohteiden ykköspalkinnon jakoivat Turun Asemiesomakotiyhdistyksen ehdottama Luolavuoren lohkareluola ja Kärsämäen sorakuoppien muodostama retkeilymaisema, jota esitti Kärsämäen Asunnonomistajat ry.

Neljäs Hej Hylje! & artists -näyttely esillä Logomossa

Hej Hylje! & artists -näyttelysarja jatkuu kuvataiteilija Kirsi-Maria Ahon ja valokuvaaja Pauliina Vesterisen näyttelyllä. Kirsi-Maria Ahon Funny Farm ja Pauliina Vesterinen Illusions ovat esillä Logomossa 10.4.-31.5.2013.

Kirsi-Maria Aho on turkulainen kuvataiteilija. Hän tiesi jo 12-vuotiaana haluavansa taiteilijaksi. Suuren vaikutuksen häneen teki Louvressa hänen näkemänsä maalaus Vapaus johtaa kansaa. Delacroix herätti halun oppia maalaamaan.

Hej Hylje! & artists näyttelysarjan kolmas näyttely Logomossa

Hej Hylje! & artists -näyttelysarjan kolmas näyttely Kiss my Turku Design, on esillä Logomossa 7.-28.3.2013. Turku Touringin nimikkonäyttely esittää turkulaista muotoilua neljältä yritykseltä: mukana ovat turkulaiset muotoilijayritykset Klo Design, Kui Design, Polkka Jam ja Saana ja Olli.

Klo Design on vuonna 2005 perustettu suomalainen lifestyle-tuotemerkki. Jatkuvasti kehittyvä mallisto koostuu asusteista, sisustustekstiileistä, huonekaluista ja vaatteista. Klo Designin mallistolle on tyypillistä, että värit, materiaalit ja muotokieli toistuvat tuotteesta toiseen. Klo Designin persoonallisissa kuoseissa yhdistyvät aiheet Suomen luonnosta ja kaikkialta ympäristöstä.

Kui Design valmistaa uniikinomaisia piensarjatuotteita. Syksyllä 2007 avattiin KUI Design -kauppa heidän työhuoneensa yhteyteen Turkuun Manillan kiinteistöön.

Archipelago Science Fiction

Contemporary Art Archipelago tuo Turun saariston Helsinkiin

Archipelago Science Fiction on uniikki lyhytelokuva erilaisista tulevaisuusvisioista. Se toteutettiin Contemporary Art Archipelagon (CAA), Turun saaristoon levittäytyvän nykytaidenäyttelyn, yhteydessä 2011. Projektin elokuvaversion ensi-ilta on Andorran Elokuvateatteri Kinossa lauantaina 3.11.2012 kello 16.

Idyllinen Turun saaristo tarjoaa puitteet skenaarioille, joissa muuttuvan maailman ja perinteikkään saari-idyllin välisestä kontrastista otetaan kaikki irti. Saaristolaiset näyttelevät itse heidän pelkojensa ja toiveidensa pohjalta käsikirjoitetuissa neljässä hykerryttävän hauskassa ja paikoitellen karmivassa episodissa.

Elokuva näyttää elämäntapapakolaisten saariston, eläkeläisten terveysparatiisin, apokalyptisen hotelliraunioiden täyttämän periferian sekä kiinalaisen pankkiirin omistaman saariston, joka on muunnettu teemapuistoksi keskiluokkaisille kiinalaisturisteille.

Taistelu Turusta DocPoint-festivaalilla 28.1.

Dokumenttielokuva menneestä ja nykyisestä Turusta oli jälleen valkokankaalla viikonloppuna Helsingissä DocPoint-festivaalilla. Taistelu Turusta on dokumentti suomalaisen kaupunkimiljöön muutoksesta, siitä miten vanha tuhottiin modernismin huumassa.

Maamme vanhimpana kaupunkina Turussa oli paljon purettavaa. Se on myös kaupunki, joka antoi nimensä toimintatavalle, jossa poliitikot ja liike-elämä yhteisten intressien nimissä junailivat purkamista ja rakentamista ohi virallisen päätöksenteon. Samalla elokuva kertoo tämän päivän aktivisteista ja talonvaltaajista.

Avoin seminaari pureutui kaupunkitaiteen uusiin mahdollisuuksiin

Taidehistorian ja mediatutkimuksen oppiaineiden järjestämässä Machinery of Public Art -symposiumissa lauantaina 28.1. pureuduttiin julkisen kaupunkitaiteen uusiin mahdollisuuksiin Turun kulttuuripääkaupunkivuoden jälkeen.

Seminaarin ohjelma:

10.00-10.15 Altti Kuusamo (Turku): Opening Words – Macro and Micro Strategies in the Expansion of the Public Art

10.15-10.45 Ingrid Ruudi (Tallinn): The Contested Public Sphere and Questions of Community: Some Recent Cases of Art in Public Space in Estonia

10.45-11.15 Coffee

11.15-11.45 Hanna Johansson (Helsinki): The Overgrown Nature of Public Art (and the Oedipal City Planning)

Kulttuuripääkaupunkivuosi pikakelauksella

Mariborin ja Guimarãesin 366 kulttuurintäyteistä päivää Euroopan keskipisteinä ovat vauhdissa, mutta Turun vuoden 2011 voi elää uudelleen tai nähdä ensi kertaa avajaisista Kiitos-viikonloppuun vajaassa kolmessa minuutissa.

Turun kulttuuripääkaupunkivuonna 163 produktiota järjesti yhteensä noin 5 000 tapahtumaa ja tilaisuutta, joista noin 70% oli ilmaisia. Vuoden kokonaiskäyntimäärän odotetaan olevan noin 2 miljoonaa. Lopullinen luku selviää helmikuussa. Yksistään Logomossa käyntejä oli 234 000.

Kolmen minuutin videokoosteeseen on kerätty huippuhetkiä ja iloisia muistoja pääasiassa ulkoilmatapahtumista ja Logomon ainutlaatuisista konserteista.

Pudelma

Vuosi 2011 jättää pysyvät jäljet katukuvaan

Turun vuosi Euroopan kulttuuripääkaupunkina on päättymäisillään. Monet tapahtumat olivat ainutkertaisia, mutta lukuisat ympäristötaideteokset ovat muuttaneet kaupunkiympäristön pysyvästi.

Viimeisin kulttuuripääkaupunkivuoden taideteos julkiseen tilaan julkistettiin Kiitos-viikonlopun lauantaina 18.12. Taiteilija Tarja Ervastin Mater marium värittää Aurajokisuuta ennen kokemattomalla tavalla antaen 50-vuotiaalle nosturille uuden elämän.

Savi kaupungissa ja BOX ovat vuoden aikana tehneet rumasta kaunista. Kati Immonen ja Minna Maija Lappalainen ovat luoneet valokuvin ja piirroksin värikkään pinnan 25 sähkökaapille eri puolille kaupunkia.

Lisää tunnustusta kulttuuripääkaupunkivuoden taiteilijoille

Esitystaiteilija, kirjailija Meiju Niskalalle on myönnetty valtion Suomi-palkinto ja Kolmas Tila -ryhmälle Varsinais-Suomen taidetoimikunnan taidepalkinto. 

Vuoden 2011 Suomi-palkinnon ovat saaneet tuottaja ”General Njassa” Jyrki Jantunen, näyttelijä Jussi Lehtonen, levy-yhtiö Monsp Records, Nuoren Voiman Liitto ry., Ravintolapäivä-työryhmä sekä esitystaiteilija Meiju Niskala. Tämän vuoden palkintojen kantavana teemana on ollut nostaa esiin taiteen ja kulttuurin yhteisöllinen merkitys, ihmisten ottaminen mukaan osallistumaan sekä kaupunkitaide. Palkinnot jakoi kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki torstaina 15.12. Helsingissä.