Tanssiva torni

Luontoäiti laulaa tuutulaulun

Tanssiva torni kiittää

Jo pari vuotta sitten alkoi Aurinkobaletin ja kansainvälisen työryhmän kipuaminen kohti yhteistä unelmaa: Tanssivan tornin perusta oli luotu. Matka huipentui Tanssivan tornin Turun ja Tallinnan näytöksiin, joita kävi katsomassa yhteensä liki 7 500 henkilöä. Sekä yleisö että kriitikot kiittivät teoksen yllätyksellisyyttä, omaperäisyyttä ja energiaa.

Yksi Tanssivan tornin teemoista oli inhimillisen luovuuden ylistäminen. Teema ei olisi voinut osua sopivammin kulttuuripääkaupunki-ideologiaan ja teoksen esityspaikkoihin. Saimme käyttää entisen VR:n konepajan, nykyisen Logomon suurta salia Aurinkobaletin 30-vuotisen historian suurimman tuotannon toteuttamiseen.  Myös Tallinnassa Tanssiva torni oli ensimmäisten joukossa esiintymässä entiseen lämpövoimalaan kunnostettavassa kulttuurikeskus Katelissa, ja Aurinkobaletti toivoo pääsevänsä vierailemaan siellä myös jatkossa.

Tanssijat tornissa

Tanssiva torni tavoittelee taivaita Tallinnassa

Turun ja Tallinnan Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden suurin yhteisproduktio, turkulaisen Aurinkobaletin Tanssiva torni sai ensi-iltansa Turun Logomossa 14. huhtikuuta. 8.6. lähtien on Tallinnan vuoro sukeltaa mielikuvituksen kiehtovaan maailmaan; luovuuden, energian ja unelmien äärelle.

Tanssia, fyysistä teatteria ja musiikkia yhdistävässä kansainvälisessä produktiossa esiintyvät tallinnalaissyntyisen Urmas Poolametsin johtama Aurinkobaletti, Sasha Pepeljajevin oma moskovalaisryhmä Apparatus Theatre, pietarilainen Engineering Theatre Akhe sekä muusikko Natalia Potapenko. Tallinnasta mukana ovat Von Krahl -teatterin näyttelijä-laulaja Riina Maidre sekä säveltäjä-muusikko Ülo Krigul.

Tanssijat tornissa

Tanssiva torni Tallinnassa -lehdistötiedote

Turun ja Tallinnan Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden suurin yhteisproduktio, turkulaisen Aurinkobaletin Tanssiva torni sai ensi-iltansa Turun Logomossa 14. huhtikuuta. Ensi viikolla on Tallinnan vuoro sukeltaa mielikuvituksen kiehtovaan maailmaan; luovuuden, energian ja unelmien äärelle.

Sasha Pepeljajevin henkeäsalpaava Tanssiva torni Tallinnan Katelissa 8.-11. kesäkuuta

Turun ja Tallinnan Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden suurin yhteisproduktio, turkulaisen Aurinkobaletin Tanssiva torni sai ensi-iltansa Turun Logomossa 14. huhtikuuta. Venäläisnero Sasha Pepeljajevin kymmenmetriseen terästorniin ohjaama teos vakuutti Turussa kriitikot ja liki 6 200 katsojaa. Ensi viikolla on Tallinnan vuoro sukeltaa mielikuvituksen kiehtovaan maailmaan; luovuuden, energian ja unelmien äärelle.

Turkkalaista tanssiteatteria

Turkkalaista tanssiteatteria

Kun tanssijoille värkätään rakennustelineet areenaksi, ei voi odottaa muuta kuin erikoista kokemusta. Ja sitä todella saimme, Tanssiva torni -esityksessä.

Tanssiva torni riviltä 23

Tanssiva torni riviltä 23

Ilo saa tornin tanssimaan

Lihasvoimalla toimiva lentolaite on keksitty: se on ihmisen mielikuvitus. Aurinkobaletin 30-vuotisjuhlateos Tanssiva torni lennättää tanssijat ihmeelliselle matkalle. Tarina kiitää ohi kymmenen metriä korkean jammaavan jättiläisen, ilmassa poukkoilevan astronautin, luista rakennetun kalan ja monen muun ihmeellisyyden.

Tanssivassa tornissa tekniikka on yksi esiintyjistä. Yleisölle tarjoillaan erilaisia valo-, tuli- ja rakettiefektejä ja kymmenmetrinen, lähes 10 000 kiloa painava torni on jo itsessään varsinainen efekti.

Luovuutta, hulluutta ja liioittelua Tanssivassa tornissa

Luovuutta, hulluutta ja liioittelua Tanssivassa tornissa

Yksi kevään kulttuuritarjonnan ehdottomista kohokohdista oli Tanssiva torni – esitys. Paikallisen Aurinkobaletin ja kansainvälisen työryhmän yhteisprojekti toi Logomon lavalla kolme kilometriä terästä, luovaa hulluutta, tanssia ja musiikkia.

Tanssia tornissa

Tanssivan tornin liput hupenevat kiihtyvällä tahdilla

Tanssivan tornin liput hupenevat kiihtyvällä tahdilla

Yleisön ja kriitikoiden kiitos kertoo siitä, että Tanssivan tornin kaltaiselle taiteelle on kysyntää. Lehdistö on luonnehtinut täydelle tuvalle esitettyä teosta mm. seuraavin sanoin:


"Aurinkobaletin juhlateos on aistien huimaava spektaakkeli --- Monet Pepeljajevin teokset nähneenä voisin antaa ohjeeksi satunnaiselle katsojalle: älä pakota itseäsi ymmärtämään, vaan avaa mielesi ja antaudu ilakoiden assosiaatioiden virtaan.--- Nautinnon takaavat suut auki loksauttavat leikkaukset ylevästä arkiseen ja pateettisesta koomiseen" Jussi Tossavainen / Helsingin Sanomat 16.4.2011

Haparoivia askelia ajatusten tanssilattialla

Haparoivia askelia ajatusten tanssilattialla

Harvemmin mikään esitys vetää täysin sanattomaksi. Mutta nyt en tiedä, mitä minun pitäisi kirjoittaa Tanssivasta tornista. Olen kiitollinen, kun minun ei tarvitse tehdä nykytanssiesityksestä arvostelua mihinkään arvovaltaiseen julkaisuun.

Kun aloitin tämän blogin, tein mielessäni linjanvedon. Kirjoittaisin jokaisesta taidekokemuksesta omista lähtökohdistani, enkä sortuisi toisten valmiina tarjoamiin perinteisiin tulkintoihin.

Johdatus tornin rakenteisiin Turun Sanomissa 4.4.2011

Johdatus tornin rakenteisiin Turun Sanomissa 4.4.2011

Turun Sanomat kävi seuraamassa Tanssivan tornin pystytystä Logomossa. Linkkiä klikkaamalla pääset tutustumaan artikkeliin.


http://www.ts.fi/turku2011/uutiset/210204.html


 

Kuvakooste Tanssivan tornin harjoituksista Tallinnasta

Kolme kilometriä terästä rantautuu Logomoon

Turun ja Tallinnan kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 suurimman tanssiproduktion, Tanssivan tornin, harjoitusperiodi Tallinnassa päättyi viikonvaihteessa. Viisitoistahenkinen kansainvälinen esiintyjäjoukko otti haltuunsa kymmenen metrin korkeuteen kohoavan kuusikerroksisen terästornin, ja samalla muotonsa saivat tornia ja tanssijoita liikuttavat apparaatit, mekaaniset hirviöt ja tornissa soiva livemusiikki.

Liki 10 000 kiloa painava ja kolme kilometriä terästä niellyt torni saapuu Tallinnasta Turun kulttuuripääkaupunkivuoden pääareenalle Logomoon maanantaina 28.3. Koko komeudessaan Tanssiva torni avautuu kaikelle kansalle sukupuoleen, kansallisuuteen ja ikään katsomatta 14. huhtikuuta.