Lappi

Mielettömät Karamazovin sisaret ja veljet

Mielettömät Karamazovin sisaret ja veljet

”Kaikkea sitä ihminen näkeekin. Kuten 12 Karamazovia.” päivitin facebookiin viime viikolla kävellessäni perjantaiyön kansoittamia katuja Manillalta kotiin. Mikään älyllinen analysointi ei onnistunut tuon teatteri-illan jälkeen.

Kotimaisen teatterikentän suurin visionääri on eittämättä Kristian Smeds, joka on onnistunut luomaan kansainvälistäkin menestystä. Kulttuuripääkaupunkivuoteen tuotiin virolaisnäyttelijöiden voimin tehty 12 Karamazovia, jonka työstäminen aloitettiin jo 2008.

Kesä meni mutta kulttuuri on vielä täällä

Kesä meni mutta kulttuuri on vielä täällä

Kuulin huhuja, että kulttuuripääkaupungin kesä oli mahtava. Itse jäin paitsi kaikista kesän kulttuuririennoista, mutta aion ottaa menetetyn takaisin pitkän ja kylmän syksyn aikana. Mikäs on Turussa ollessa, kun on mistä valita:

Vielä ehtii nähdä Missä on missä?

Vielä ehtii nähdä Missä on missä?

Kun ihminen kuolee, mihin hän menee? Missä hän on? Ja missä on missä?

Näin kysyy pikkupoika Eija-Liisa Ahtilan videoinstallaatiossa MISSÄ ON MISSÄ – WHERE IS WHERE? Poika jatkaa: Haluaisin ettei Jumala lupaa mitään, mikä ei ole tässä.

Dokumentti Turun taudista

Dokumentti Turun taudista

Turun tauti on tauti, joka repii kulttuurihistoriallisesti merkittävät ja esteettisesti miellyttävät vanhat rakennukset maan tasalle. Turun tauti rakennuttaa parhaille paikoille uutta ja laatikkomaista. Mutta ”sivistys on sitä, että nykyisyydessä näkyy menneisyys”, kuten Taistelu Turusta elokuvan esityksessä kuultiin.

Modernisaatiota ja polittista juonittelua

Luovuutta, hulluutta ja liioittelua Tanssivassa tornissa

Luovuutta, hulluutta ja liioittelua Tanssivassa tornissa

Yksi kevään kulttuuritarjonnan ehdottomista kohokohdista oli Tanssiva torni – esitys. Paikallisen Aurinkobaletin ja kansainvälisen työryhmän yhteisprojekti toi Logomon lavalla kolme kilometriä terästä, luovaa hulluutta, tanssia ja musiikkia.

Tanssia tornissa

Mykistävän kaunista tanssia

Mykistävän kaunista tanssia

Tätä on kulttuuripääkaupunki parhaimmillaan: Tavanomaisten tilaisuuksien sijasta on mahdollista tehdä monipuolisia tapahtumia, jotka voivat tavoittaa uusia katsojaryhmiä, ja antaa jotain, mitä katsoja ei tiennytkään tarvitsevansa.

Japani näkyy kulttuuripääkaupunkivuodessa

Japani näkyy kulttuuripääkaupunkivuodessa

Tällä hetkellä Japanista tulvii mitä kaameimpia katastrofiuutisia. Toivottavasti saarivaltion sekasorrontila saadaan pian pelastettua, eikä uusia järkytyksiä enää tule.

Tunnustaudun Japani-faniksi. Tuossa kaukaisessa maassa on jotain hyvin kiehtovaa. Japanin estetiikkaan ja kirjallisuuteen sekä itämäiseen filosofiaan tutustuminen ovat avanneet minulle muutaman viime vuoden aikana aivan uudenlaisen tavan katsoa maailmaa. Siksipä ilahduin kovasti, kun kuulin, että Japani tulee myös kulttuuripääkaupunkivuoteen.

Olutkulttuurivuosi on avattu

Olutkulttuurivuosi on avattu

Viime torstaina, Auran päivänä lanseerattiin kulttuuripääkaupunkivuoden virallinen olut, Juhla Aura. Hartwallin ja Panimoravintola Koulun yhteistyön helmenä syntynyt Juhla Aura mukailee alkuperäistä Aura reseptiä, jolla pantiin ensimmäiset oluet jo 1885.

Maailman ensimmäinen hevimusikaali

Maailman ensimmäinen hevimusikaali

Kun Turku palaa Hellmaneilla bailataan Gunnareita

Turussa hevimusiikkiin ei liiemmin törmää. Sen sijaan pohjoisen ilmastoon hevi kuuluu yhtä varmasti kuin jääpuikot talvella. Hevimusiikki oli läsnä myös omassa varhaisnuoruudessani yhtä oleellisesti kuin risaiset farkut ja pitkätukkaiset rokkipojat. Olen kuunnellut rämisevää rokkia enemmän kuin olisi terveellistä. Vaikka hevimusiikki on taaksejäänyttä elämää, en voinut vastustaa kiusausta katsoa, iten hevi taipuu Turussa. Turun Nuori Teatteri on tehnyt maailman ensimmäisen hevimusikaalin.

´Hoi kotiväki, kulttuuria näkyvissä

´Hoi kotiväki, kulttuuria näkyvissä

Kulttuuripääkaupunkivuosi käynnistyy vihdoin tänä viikonloppuna. Luvassa on mahtiavajaiset! Viikonloppuna nähdään koko vuoden 2011 suurin yksittäinen kulttuuripääkaupunkitapahtuma, jonka on huhuttu myös olevan yksi suurimmista Suomessa koskaan järjestetyistä spektaakkeleista.