kaupunkiympäristö

Kuvat: Kari Vainio

Kulttuuripääkaupunkivuoden kunniaksi istutetut kirsikkapuut kukkivat jälleen Aurajokirannassa

Kirsikkapuut kukkivat parhaillaan Turussa. Pääosa nyt keskustan alueella kukkivista kirsikkapuista istutettiin Turun Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 kunniaksi.

Keväällä 2010 kulttuuripääkaupunki Turku 2011 kutsui turkulaiset istuttamaan osan Turun lahjoituksina saamista kirsikkapuista. Istutustalkoot järjestettiin aurinkoisena kevätlauantaina 22.5.2010 ja niihin osallistui noin 200 iloista ja innokasta vapaaehtoista. Istutustalkoot järjestettiin Turku 2011 -säätiön ja Turun Viherliikelaitoksen yhteistyönä.

Kuva: Kari Vainio

Ympäristökilpailussa palkittiin Turun kätkettyjä aarteita

Vuosi sitten julistetussa Turun Ympäristö 2013 -kilpailussa etsittiin kaupunginosaseurojen ja omakotiyhdistysten avulla Turun kätkettyjä aarteita. Tiistaina 29.4.2014 kilpailun palkintojuhlassa julistettiin neljä voittajaa.

Kilpailun tarkoitus oli tuoda esiin vetovoimaisia turkulaiskohteita, jotka eivät ole yleisesti kaikkien tiedossa, ja ehdottaa niiden kehittämistä paikallisiksi vetonauloiksi. Myös yksityiset asukkaat saivat osallistua kilpailuun.

Luontokohteiden ykköspalkinnon jakoivat Turun Asemiesomakotiyhdistyksen ehdottama Luolavuoren lohkareluola ja Kärsämäen sorakuoppien muodostama retkeilymaisema, jota esitti Kärsämäen Asunnonomistajat ry.

Ryhdy sissipuutarhuriksi

Arjen löytöretkeilijät kutsuu kaupunkilaiset kaunistamaan arkista ympäristöä uudella tavalla. Kaupunkikonsultti Meiju Niskala on laatinut viikkokalenterin, joka tarjoaa viikoittain tehtävän arjen toisenlaiseen tarkasteluun. Toukokuun teematehtävänä on "Ryhdy sissipuutarhuriksi".

Eläköön multasormet, puutarhalapiot ja kukantaimet! Viikolla 18 ryhdytään sissipuutarhureiksi ja isketään kaupungin rumiin ja hoitamattomiin kohteisiin kukkien ja kasvien avulla.

Kartoita kotimatkasi rumimmat kohteet, ota seuraavalla kerralla tätä reittiä kulkiessasi mukaan kukkasipuleita, siemeniä tai taimia ja kaunista valikoimasi kohteet istuttamalla liljat, ruiskaunokit tai krookukset.

Taistelu Turusta -elokuva Kinopalatsiin

Suunnattoman suosion saavuttanut Taistelu Turusta -dokumenttielokuva tulee Turun Finnkinon ohjelmistoon, Kinopalatsiin. Maksulliset näytökset alkavat huhtikuun lopussa.

Lähes kaksi tuhatta katsojaa on jo nähnyt Turun rakennuskannan muutokset ja kamppailun monipuolisemman kaupunkikuvan puolesta. Vastaavanlainen kiinnostus dokumenttielokuvaa kohtaan on erittäin harvinaista Suomessa. Logomon ensi-illassa 9.4. esitystä seurannut vilkas keskustelu osoitti kaupunkikuvan olevan monelle äärimmäisen tärkeä.  

Turkulaiset torillla Börsin puolesta vuonna 1976. Eugen Parkatti puhuu.

Taistelu Turusta ei jätä kylmäksi

Jouko Aaltosen dokumenttielokuva Taistelu Turusta sai haltioituneen vastaanoton Logomon tuhatpäisen yleisön edessä 9.4. 1950-1960-lukujen ilmiötä, Turun tautia, tarkastellut elokuva osoitti menneen ja nykyisen yhtäläisyydet ja erot. Elokuvan jälkeen niin yleisö kuin paneelikeskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, ettei ilman ihmisiä ole kaupunkiakaan.

- Turku on kaunis kaupunki, mutta se voisi olla vielä kauniimpi, johdatteli ohjaaja Jouko Aaltonen dokumenttielokuvansa pariin.

Taistelu Turusta kuvaa arkistomateriaalien sekä päätöksentekijöiden, virkamiesten ja eri vuosikymmenten kansalaisliikkeiden aktivistien äänellä turkulaisen kaupunkikuvan rakentamista ja purkamista, niin sanottua Turun tautia.

Turku 365 Wiklundin ikkunassa

Harhaile kaupungissa ja kirjoita sattumaruno

Arjen löytöretkeilijät kutsuu kaupunkilaiset harhailemaan ja havainnoimaan arkista ympäristöä uudella tavalla. Kaupunkikonsultti Meiju Niskala on laatinut viikkokalenterin, joka tarjoaa viikoittain tehtävän arjen toisenlaiseen tarkasteluun. Huhtikuun teematehtävänä on sattumaruno.

Tekstin tuottamisella sattuman tai leikin kautta on pitkät perinteet aina surrealisteista, dadaisteista ja ranskalaisen kokeellisen kirjallisuuden ryhmästä Ouliposta alkaen.

Kuvablogi: Vierailu arkkipiispan residenssissä

Kuvablogi: Vierailu arkkipiispan residenssissä

 

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen muutti puolisonsa pastori Eija Mäkisen kanssa Turun Agricolankadun ja Piispankadun kulmatontilla sijaitsevaan vastaremontoituun arkkipiispantaloon joulukuussa 2010. Perinteisen uudenvuodenvastaanoton sijaan arkkipiispan residenssissä järjestettiin laskiaissunnuntaina avoin vastaanotto.

File 15607

Sunnuntairuuhka Piispankadulla

Älä mene arkesi ohi

Me arjessa löytöretkeilevät voimme huomata tutussa ympäristössä paljon uutta ja eksoottista. Kaupunkikonsultti Meiju Niskala on laatinut joka viikolle löytöretkeilijöille tehtävän, joka tuo uusia näkökulmia ja ideoita arkeen. Ensimmäisenä teematehtävänä on kääntää arki nurinpäin.

Suunnista tutussa kaupungissa vieraan kartan avulla, katsele kymppiuutisia kiikareilla naapurin ikkunasta ja petaa sänky yhdeksi yöksi keittiön ruokapöydän alle.

Ideoinnin ja luovuuden yksi tunnetuista tekniikoista ja piirteistä on asioiden väärinpäin kääntäminen ja uudelleen yhdistely. Usein ongelmana on se, etteivät ihmiset jaksa, viitsi tai uskalla toimia ja nähdä asioita uusin silmin.