hyvinvointi

Kuva: Arto Takala

Hair-musikaalista pitkäkestoista hyvinvointia esiintyjille

Turun kulttuuripääkaupunkivuonna 2011 toteutettu Hair-musikaali toi yli 120 tavallisen keski-ikäisen turkulaisen elämään iloa, väriä ja yhteisöllisyyttä 1,5 vuotta kestäneen harjoituskauden ajan, joka huipentui loppuunmyytyihin esityksiin Logomossa.

Osallistujien produktiosta saamaa hyvinvointia seurattiin heti projektin päätyttyä. Vuosi hankkeen päättymisen jälkeen tehdyn seurantatutkimuksen perusteella Hair-projektin vaikutukset musikaalitähtien hyvinvointiin ovat pääosin säilyneet.

Keväällä 2011 Hair-musikaali esitettiin Logomossa osana Turun kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa. Turun sosiaali- ja terveystoimen rahoittama Keski-ikäisten hiukset -hankkeen (2009–2011) tavoitteena oli toteuttaa tavallisten keski-ikäisten turkulaisten esittämä musikaali ammattilaisten ohjauksella sekä edistää samalla heidän hyvinvointiaan.

Keski-ikäisten hiukset – Paluu nuoruuteen -hanke palkittiin

Valtakunnallinen Kunnossa kaiken ikää (KKI) -ohjelma palkitsee vuosittain paikallisia terveysliikuntahankkeita esimerkillisestä työstä terveysliikunnan edistämiseksi. Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen Keski-ikäisten hiukset – Paluu nuoruuteen -hanke oli yksi vuoden 2011 palkituista terveysliikuntahankkeista.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki ja peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson luovuttivat palkinnot KKI-ohjelman vuosipäivänä 24.1.2012 Helsingissä.

Keski-ikäisten hiukset – Paluu nuoruuteen -hanke on erinomainen esimerkki terveyden ja hyvinvoinnin kokonaisvaltaisesta innovatiivisesta edistämisestä yhdistäen liikuntaa ja kulttuuria. Turun sosiaali- ja terveystoimen koordinoimassa hankkeessa toteutettiin Hair-musikaali keski-ikäisten, aiemmin musiikkiteatteria harrastamattomien voimin.

Eurocultured toukokuussa Aurajokirannassa

Turusta kulttuurisen hyvinvoinnin pääkaupunki

Turku 2011 -säätiön hallituksen toukokuussa 2011 perustama jatkotyöryhmä on saanut työnsä päätökseen ja luovutti puheenjohtajansa Risto Ruohosen johdolla maanantaina 19. joulukuuta loppuraportin toimeksiantajalleen. Säätiön puolesta loppuraportin vastaanotti säätiön hallituksen puheenjohtaja Christoffer Taxell.

Yleisenä palautteena jatkotyöryhmälle välittyi vahvasti positiivinen vire kulttuuripääkaupunkivuodesta: vuosi on ollut Turun näkyvyydelle ja profiilille merkittävä, sen vaikutukset näkyvät niin vapaan taiteen puolella kuin monilla elinkeinoelämän alueilla ja – ehkä tärkeimpänä – se on vahvistanut turkulaisten keskuudessa vahvaa yhteenkuuluvuuden tunnetta ja lisännyt ylpeyttä Turusta eurooppalaisena kulttuurikaupunkina.

Burn out? -kierroksella työyhteisö puhaltaa yhteen hiileen

Nykypäivän hetkinen työelämä ei aina anna tilaa rakentaa työyhteisön yhteishenkeä. Nyt siihen on mahdollisuus.

Tuli on irti! -näyttelyn Burn out? -yrityskierros tarjoaa työyhteisölle mahdollisuuden hioa tiimityöskentelytaitoja ja luoda yhteishenkeä näyttelyn tulta käsittelevän sisällön kautta.

- Kierros on hauska ja toiminnallinen; siinä hyödynnetään näyttelyn kohteita, joissa osallistujat pääsevät kilpailemaan leikkimielisesti toisiaan vastaan. Kilpailu tapahtuu tiimeissä, joten yksilöllisiä suorituspaineita ei ole, kertoo Toni Haapamäki.

Olemisen monet tarinat huipentuu

Tapahtumafoorumi on Olemisen monet tarinat -hankkeen loppuhuipentuma. Tapahtumafoorumissa esitellään lasten ja nuorten hyvinvointia ja mielenterveyttä luovin keinoin edistäviä työmenetelmiä. Niitä on kehitetty Olemisen monet tarinat -hankkeen keväällä ja syksyllä 2010 järjestetyissä työpajoissa sekä yhdessä lasten ja nuorten kanssa kouluissa, oppilaitoksissa sekä erilaisissa lasten ja nuorten ryhmissä.

Näkökulmia on etsitty valokuvan, sanan, musiikin, lyhytelokuvan ja draaman keinoin. Tavoitteena on ollut kehittää toimintamalleja ja lähestymistapoja, jotka auttavat jäsentämään omaa elämää, lisäävät itsetuntemusta ja tuovat hallittavuuden ja mielekkyyden kokemuksia lasten ja nuorten arkielämään.

Kulttuuri teki hyvää myös Turun päivänä

Kulttuuripääkaupunkivuoden Turun päivää vietetiin sunnuntaina 18.9.2011. Päivällä kaupungintalon avoimissa ovissa kuultiin puheenvuoroja Kulttuurisen hyvinvoinnin kaupungista. Ilotulitus Myllysillalta päätti päivän hulppeasti.

Kaupungintalon ovet olivat Turun päivänä avoinna kaikille teemalla Kulttuuri tekee hyvää.

Miten kulttuuri tekee hyvää? -tilaisuuden lisäksi kaupungintalon aulassa esittäytyi useita Turun kaupungin kulttuuripääkaupunkivuoden hankkeita ja kehittämishankkeita. Lisäksi oli tarjolla maksutta kulttuuripääkaupunkivuoden laajaa ohjelmakirjaa, joka on paitsi hyvä tietolähde myös näyttävä muisto tapahtumarikkaasta vuodesta.

Kohtaa tiedemaailma kirjastossa

Kohtaa tiedemaailma kirjastossa

Lukukausien alkaessa niin korkeakouluissa kuin työväenopistossakin myös Turun kaupunginkirjaston studia generaliat herättävät opin teitä eloon. Perinteisten luentomallisten tilaisuuksien lisäksi luvassa on myös erilaisia työpajoja. Yleisölle tarjotaan myös mahdollisuuksia itse kysellä tieteen ja taiteen tekijöiltä heidän aloihinsa liittyviä kysymyksiä.

Alkuvuonna esitetyssä Hairissa tavalliset turkulaiset pääsivät musikaalitähdiksi. Harjoitukset kohottivat sekä kuntoa että mieltä.

Hyvinvointia kulttuurista ja taiteesta

Kulttuurin arvoa kasvattaa sen vaikutus ihmisten hyvinvointiin. Turku 2011 -hyvinvointiohjelman tavoitteena on kulttuurin ja taiteen kannustama uusi yhteisöllisyys.

Alusta alkaen eräs Turun kulttuuripääkaupunkivuoden avainsana on ollut hyvinvointi. Hankkeilla halutaan parantaa kaupunkilaisten elämänlaatua ja vaikutuksen toivotaan kestävän pitkään juhlavuoden jälkeenkin.

Hyvinvointi on myös ajan muotisana, tietää Marja-Liisa Honkasalo, joka aloitti huhtikuussa työnsä Turun yliopistossa kulttuurisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen professorina. Turun kaupungin lahjoittama professuuri on Suomessa tieteenalansa ensimmäinen.

Syksyn Kohtaamisia

Kirjaston syksyn kulttuuripääkaupunkiohjelmassa tutustutaan eri maiden kulttuureihin, käydään vuoropuhelua kulttuurin ja hyvinvoinnin välillä ja sukelletaan unien maailmaan.

Kulttuurikuntoilun keskuspuisto esillä hyvänä esimerkkinä hyvinvoinnin lisäämisestä

 Kulttuurikuntoilun keskuspuisto oli WHO:n Euroopan Healthy Cities -verkoston tilaisuudessa esillä hyvänä esimerkkinä käytännön terveydenedistämistyöstä.

Maailman terveysjärjestö WHO valmistelee uutta kansanterveysohjelmaa, Health 2020. Siihen halutaan vahvasti myös paikallistason näkemyksiä siitä, mihin asioihin hyvinvoinnin edistämiseksi pitää tarttua.