esteettömyys

Signmark

TaiKa-festivaali toi Turun VPK-talolle 3.12. musiikkia ja tanssia

Kansainvälisen vammaisten päivän kunniaksi Kynnys ry järjesti 3.12. Turun VPK-talolla koko perheen festivaalin, joka tarjosi taidetta kaikille. Samana päivänä luovutettiin vuoden 2011 Kynnys-palkinto Turun VPK-talolle esteettömyyden ansiokkaasta huomioimisesta talon saneerauksen yhteydessä.

TaiKa-festivaali tarjosi yleisölleen kattavan ohjelmiston tämän päivän suosituimmista esiintyjistä. Viittomakielinen rap-artisti Signmark kiertää aktiivisesti esiintymässä ympäri maailmaa ja toimii muun muassa ulkoministeriön erityisedustajana.

Signmark on yksi TaiKa-päätösfestivaalin esiintyjistä.

Saavutettavia elämyksiä

Turku 2011 -säätiö on luonut yhdessä Kynnys ry:n ja muiden vammaisjärjestöjen kanssa kulttuuripääkaupunkivuodelle suunnitelman, jonka avulla esteettömyyttä ja saavutettavuutta on lisätty vuoden ohjelmassa.

Fyysisen saavutettavuuden osalta sekä kulttuuripääkaupungin infopiste 2011 Kulma että näyttely- ja tapahtumakeskus Logomo ovat saavutettavia. Logomon näyttelytiloissa on lisäksi läsnä 1–2 yleisavustajaa joka lauantai klo 12–16.

Danskompaniet SPINN:in Obscuro 21.5.2011 klo 17.30 - 21 Logomossa

Integroidun Tanssin ja Teatterin Päivät Turussa 20-22-5-2011

Ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävä tapahtuma tarjoaa ainutkertaisen, kansainvälisten taiteilijoiden tähdittämän, integroidun tanssin ja teatterin festivaalin. Lavalla nähdään vammaisten ja ei-vammaisten esiintyjien, ammattiryhmien ja  korkeatasoisia teoksia Iso-Britanniasta, Ruotsista, Suomesta ja Venäjältä.

 

Integroidun tanssin ilta lauantaina 21.5.2011 klo 17.30 - 21

Nykytanssin ammattilaisia:

Tanja Turunen puhui kuvailutulkkausseminaarissa Logomossa

Kuvailutulkkaus tekee kulttuurista saavutettavaa

Kuvailutulkkaus kääntää visuaalisen viestin sanalliseksi näkövammaisia varten. Kuvailun kohteena voi olla esimerkiksi maalaus, näytelmä tai tv-ohjelma. Logomossa järjestetyssä Kulttuurin kuvailu tutuksi -seminaarissa käsiteltiin kuvailutulkkausta ja kulttuurin saavutettavuutta.

- Kuvailu voi tapahtua spontaanisti tai olla tulkin valmistelema, mutta se tehdään aina taiteenlajin ehdoilla, kertoi seminaarissa puhunut Näkövammaisten kulttuuripalvelu ry:n kulttuurisihteeri Tanja Turunen. Tv-ohjelmien kuvailu nauhoitetaan etukäteen, kun taas taidenäyttelyssä tulkki voi kommunikoida opastettavien kanssa.

- Varsinais-Suomessa järjestetty kuvailutulkkauskoulutus lisää näkövammaisten kulttuuripalveluja, totesi Kulttuuria kuvaillen -hankkeen edustaja Tiina Hautala.

Saavutettavuus ja esteettömyys

Näkövammaiset ja heikkonäköiset

Näkövammaisten tai heikkonäköisten suositellaan tutustuvaan näyttelyyn avustajan kanssa, sillä näyttelytilan yleisvalaistus on hämärä. Henkilökohtainen avustaja pääsee näyttelyyn ilman pääsymaksua.

Ryhmien on mahdollista tilata kuvailuopastus näyttelyyn. Lisätiedustelut ja varaustiedot löydät Opastukset ja ryhmät -alasivulta.

Ruisranne on Makein Apuväline Ikinä

Talven ajan käynnissä ollut Kynnys ry:n Turun toimikunnan ja Aboa Vetus & Ars Nova -museon "Makein Apuväline Ikinä" -kilpailu on ratkennut. Aboa Vetus & Ars Nova -museolla järjestetyssä palkintojenjakotilaisuudessa 31.3.2011 julistettiin voittajiksi Minna Viitalähde ja Petri Rimpeläinen Ruisranne-kantokoukullaan.

Toisen sijan kilpailussa sai Karoliina Jussila Kupixl-lasinpidikkeellä ja kolmanteen sijaan yltivät Mika Kaartinen, Olli Erkkilä ja Taisto Salo Sivuvaunufillarilla. Lisäksi jury myönsi kunniamaininnan Mikko Mattelmäen Crutglow-kyynärsauvoille ja Matilda Palmun Pistekirjoitusmerkinnät vaatteissa -idealle.

Saavutettavuus

Turku oli yksi neljästä finalistista Euroopan Unionin järjestämässä Acces City Award -esteettömyyskilpailussa (2010). Turun aktiivinen toiminta esteettömyyden toteuttamiseksi käytännössä oli myös kulttuuripääkaupunkivuonna tärkeässä roolissa.

Logomossa lauantaisin kaksi vapaaehtoista yleisavustajaa

Turun aktiivinen toiminta esteettömyyden toteuttamiseksi on tärkeässä roolissa myös kulttuuripääkaupunkivuonna. Yhtenä esimerkkinä tästä ovat Logomon näyttelypuolella joka lauantai läsnäolevat yleisavustajat.

Avustajien tehtävänä on auttaa esimerkiksi pyörätuolilla liikkuvia tai muuten avustajaa kaipaavia liikkumaan näyttelytiloissa sekä auttamaan heitä myös muissa tarvittavissa asioissa. Avustamisesta vastaavat Turku 2011 -säätiön vapaaehtoiset yhdessä Avustajakeskuksen kanssa.

Henkilökohtaisen avustajan voi näyttelykävijä halutessaan varata itselleen Avustajakeskuksesta.  Avustajavälitys toimii maanantaista torstaihin kello 9 – 12 puhelinnumerossa 02-251 8549.

Kalenterista voi etsiä sopivimpia tapahtumia ja näyttelyitä saavutettavuusikoneja klikkaamalla:

Miika Neulaniemi

Turku loppukilpailussa EU:n esteettömyyspalkinnosta

Turku on päässyt neljän finalistin joukkoon Euroopan Unionin järjestämässä Access City Award -esteettömyyskilpailussa. Turun lisäksi kansainvälinen jury on valinnut jatkoon Avilan, Barcelonan ja Kölnin.

Turun aktiivi toiminta esteettömyyden toteuttamiseksi käytännössä on varsinaisesti alkanut vuonna 2004. Sen valttina kisassa on toiminnan käytännöllisyys sekä asukasläheisyys, joka toteutuu esteettömyysasiamiehen työssä. Kunnallisia esteettömyysasiamiehiä on Suomessa vasta kuusi. Turun esteettömyysohjelma on ensimmäisiä maassamme.

Kyselyn perusteella järjestöt ja muut toimijat arvostavat Turun saavutuksia.

Kiasma

World Design Capital Helsinki 2012 ohjelmahaku on käynnissä

Kuka tahansa voi ehdottaa ohjelmaa, ehdotukset voivat olla paikallisia tai kansainvälisiä. Vuoden 2012 ensisijaisena toiminta-alueena ovat WDC-kaupungit Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen ja Lahti.

World Design Capital Helsinki 2012 ymmärtää designin laajassa merkityksessä. Ohjelmaehdotusten toivotaan tarjoavan uusia tapoja, joilla asukkaat osallistuvat ja vaikuttavat aktiivisesti elinympäristönsä kehittämiseen sekä ratkaisuja, jotka edistävät elämisen laatua ja onnellisuutta. Tavoitteena on käynnistää hankkeita, jotka tuovat kestäviä ratkaisuja muuttuvan ympäristömme haasteisiin. Ehdotusten kautta etsitään myös uusia tapoja hyödyntää designia kasvun lähteenä.